Potrzebujemy:
* 500 g mąki pszennej( typ 850 lub 650)
* około 1,5 szklanki letniej wody( wszystko zależy od mąki)
* 30 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* na wierzch czarnuszka lub sezam( lub cokolwiek innego).
Wykonanie:
Nie powinno być podatne na formowanie, jeśli tak jest oznacza to, iż nadal jest zbyt mało wody. Przełożyć do foremki i mokrą dłonią wygładzić ciasto, posypać czarnuszką lub innymi ziarnami. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż podwoi swoją objętość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika( 225 stopni) i pieczemy
10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni
i pieczemy jeszcze około 40 minut.Można sprawdzić patyczkiem czy chleb jest upieczony albo wyciągnąć z foremki i postukać od dołu
( powinien wydawać głuchy dźwięk). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz