środa, 16 października 2013

Chleb pszenny ekspresowy



Jesień za oknem, piękna złota i ciepła. Ale to mimo wszystko jesień. Zachęca mnie to do pieczenia chleba i gotowania ciepłych, treściwych zup. Na wieczór planowałam zrobić tatara dlatego potrzebny nam był świeży chlebek. Przepis inwencja własna, ale polecam, bo szybki w wykonaniu( niestety nie na zakwasie) na bazie drożdży.

Potrzebujemy:

* 500 g mąki pszennej( typ 850 lub 650)
* około 1,5 szklanki letniej wody( wszystko zależy od mąki)
* 30 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* na wierzch czarnuszka lub sezam( lub cokolwiek innego).

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy sól, cukier. Drożdże rozrabiamy w ciepłej ale nie gorącej wodzie  i dolewamy do mąki. Wyrabiamy. Konsystencja ciasta powinna być wręcz lepiąca, dolewajcie wody tyle aby ciasto na chleb kleiło się do rąk.
Nie powinno być podatne na formowanie, jeśli tak jest oznacza to, iż nadal jest zbyt mało wody. Przełożyć do foremki i mokrą dłonią wygładzić ciasto, posypać czarnuszką lub innymi ziarnami. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż podwoi swoją objętość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(  225 stopni) i pieczemy
10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni
 i pieczemy jeszcze około 40 minut.Można sprawdzić patyczkiem czy chleb jest upieczony albo wyciągnąć z foremki i postukać od dołu
( powinien wydawać głuchy dźwięk). Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz