piątek, 7 lutego 2014

Domowe pyszne hamburgery


Nie jestem zwolenniczką fastfoodów, nie przepadam za jedzeniem z dużych sieciówek wszystkich nam znanych. Jednak zrobienie domowego hamburgera okazało się strzałem w dziesiątkę.Pyszna buła z sezamem domowej roboty, wypełniona pysznym mięsem wołowym i zdrowymi dodatkami w postaci warzyw. Jak dla mnie zestaw doskonały. Hamburgery zrobiłam według przepisu Jamiego Olivera, natomiast bułki ze strony all recipe. Według autorki Sally,te bułki są idealne na hamburgery i hot-dogi, i w pełni się z nią zgadzam.


Składniki na bułki( około 12 sztuk). Jeśli wolicie duże hamburgery zróbcie ich tylko 6 sztuk.

* 250 ml mleka
* 125 ml wody
* 55 g masła
* 1 opakowanie drożdży instant( lub 30 g drożdży świeżych)
* 560 g mąki pszennej
* 1.5 łyżki cukru
* 1.5 łyżeczki soli
* 1 jajko

Dodatkowo:
* 1 jajko( do smarowania bułek)
* sezam( do posypania)

Mleko, wodę i masło podgrzać tak, żeby było ciepłe( nie gorące). Mą
kę przesiać, dodać suche drożdże( w przypadku świeżych zrobić rozczyn z mleka i mąki i odrobiny cukru), dodać sól i cukier. mieszankę z mleka i wody i masła dodać do mąki, dodać jajko 
i wszystko razem wyrobić około 5-8 minut. Jeśli chcecie spore hamburgery ciasto należy podzielić na 6-8 części.
Jeśli mają być wielkości normalnej bułki wówczas dzielicie ciasto na 12 kawałków. Formujemy kulki i układamy na pergaminie na blaszce do pieczenia.
 Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki rozmieszanym jajkiem
i posypujemy sezamem.

 Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni około 12-14 minut aż się zarumienią. Studzimy.


Składniki na kotlet do hambrgera( około 12 sztuk):

* 1 kg mięsa wołowego zmielonego
* 4 łyżeczki musztardy Dijon
* sól, pieprz do smaku
* 1 łyżka sosu sojowego 
* około 15 sztuk krakersów( zmielonych lub bardzo drobno pokruszonych)
* 1 pęczek pietruszki drobno posiekanej.
* 2 jajka

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy wyrabiamy kotlety. Układamy na desce (spryskanej oliwą)uformowane kotlety. 
Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej bez użycia tłuszczu,około 3-4 minuty z każdej strony lub dłużej w zależności od preferencji.

Dodatkowo:
* korniszony cienko pokrojone
* 2 spore pomidory( pokrojone w plastry)
* sałata lodowa( kilka liści)
* cebula czerwona
* majonez

Bułki przekrawamy na pół, kładziemy płaską stroną na patelnię
i przypiekamy je na rumiano( lub podpiekamy w piekarniku przez kilka minut).
Smarujemy odrobiną majonezu, kładziemy usmażone mięso, i kolejno składniki: cebulę, pomidora, korniszony i sałatę, zamykamy drugą częścią bułki i gotowe. Jako sosu można użyć ketchupu pikantnego:).Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz