poniedziałek, 17 września 2012

babeczki kruche z budyniem na szybko

Po szaleństwie z tartą  jabłkowo-budyniową, pozostało mi ciut
za dużo ciasta. Taka już jestem , jak gotuję to dla wojska:)
Kochani róbcie babeczki, przybranie dowolne, nadzienie również..
Tak na prawdę co macie pod ręką- no może za wyjątkiem mięsa
( nie do tego ciasta:))

 
Przepis na ciasto kruche- bez proszku do pieczenia!!
 
200 g mąki
125 g masła zimnego
75 g cukru pudru( ważne!)
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany
 
Przepis na budyń:
 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
400 ml mleka
ciut masła
odrobina ekstraktu waniliowego
 
Połowę zimnego mleka odlać, dodać do niego mąkę i rozmieszać.Resztę składników zagotować w rondelku, dodać mleko z mąką, chwilkę pogotować i odstawić do przestygnięcia.
 
Mąkę przesiać, dodać poszatkowane masło, dodać żółtka, cukier puder i śmietanę. Szybko zagnieść. Nie używajcie proszę zwykłego cukru, ponieważ ciasto się karmelizuje niepotrzebnie.
Odłóżcie zawinięte ciasto do lodówki na około godzinę.
Małe foremki do babeczek wysmarujcie dokładnie rozpuszczonym masłem .
Ciasto rozwałkujcie  i wycinajcie foremkami kółka. Włóżcie ciasto
do foremki i lekko dociśnijcie.
Teraz musimy wyłożyć ciasto folią aluminiową i wysypać do każdej foremki groch. Pieczemy w temperaturze około 190 stopni
jakieś 10-15 minut, zdejmujemy folię z grochem i pieczemy jeszcze kolejne 10 minut.
 

 
 
Po wyciągnięciu i ostygnięciu wyciągamy z foremki.
Dno babeczki możemy posmarować kwaśnym dżemem.
 Kolejno napełniamy budyniem , ozdabiamy kawałkiem czekolady
i banana:)
Polałam nutellą dla podkreślenia smaku.
Możecie zdobić owocami, jakie macie w dowolnej chwili w domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz