piątek, 14 września 2012

Cannelloni con spinachi




Już nie pamiętam kiedy zrobiłam tyle rzeczy na raz jednego dnia w kuchni oczywiście...Nie będę teraz opisywała wszystkiego, ale na początek zaproponuję canelloni con spinachi...Inaczej mówiąc i nie łamiąc sobie przy tym języka rurki makaronowe ze szpinakiem,
fetą i odrobiną śmietany.
 
Aby wykonać ciasto do cannelloni- inaczej ciasto makaronowe
* 300 gram mąki pszennej
* 300 gram mąki semoliny
* 3 jajka całe
* 1-2 łyżki oliwy
Wszystko mieszamy, zagniatamy i odstawiamy zawinięte w woreczek,
by nie wyschło( w chłodne miejsce) na jakieś 20-30 minut.
Można dłużej jeśli mamy cokolwiek innego do zrobienia:)
 
Nadzienie:
* 1 opakowanie fety( używam tej w kartonikach- idealnie się rozprowadza na patelni)
* około 300 g szpinaku siekanego( ja używam swojego zamrożonego).
* 50 g masła
* 3-4 ząbki czosnku
* 2 jajka
* 100 ml śmietany ( może być 18% lub więcej).
*sól i pieprz w ostateczności ( feta daje słoność)
*ser parmezan do smaku
 
Ciasto wałkujemy na cieniutkie płachty, około 1-2 mm.
Kroimy na prostokąty( dowolny rozmiar), wrzucamy je na wrzątek
z dodatkiem oliwy z oliwek, na około 30 sekund. Wyciągamy
i od razu wrzucamy do miski z zimną wodą- hartujemy.
Osączamy po chwili na ściereczce lnianej, lub jaką macie pod ręką
w kuchni:)
 
Szpinak podsmażamy na maśle razem z czosnkiem. Dodajemy fetę
i czekamy aż się rozpuści. Uwierzcie , że zapach jaki wydobywa się
w tym momencie powala!
Dodajemy rozbełtane 2 jajka w śmietanie razem z tartym parmezanem
i mieszamy do połączenia ze szpinakiem.
Układamy farsz na płatach makaronowych po krótszym boku. zwijamy ściśle w rurkę i układamy do naczynia żaroodpornego.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C ,przez około
25 minut.
Podajemy z dowolnym
sosem pomidorowo-ziołowym. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz