środa, 12 września 2012

Pierogi z grzybami, kaszą gryczaną i cebulką

Sezon grzybowy zaczyna się powolutku..Pora zatem na przepis dla każdego, kto lubi leśne skarby natury..Pierogi z grzybkami w roli głównej:)
 
 
Ciasto pierogowe:
 
 znajdziecie poniżej w przepisie pierogi z owocami.
 
 

Potrzebujemy na farsz:
 
* 4 pełne garście grzybów suszonych
* 1 woreczek kaszy gryczanej
* 2 średnie cebule
* sól, pieprz do smaku
 
 
Proponuję założyć fartuch, bo się nieźle można pobrudzić!:)
Najpierw przygotujcie ciasto na pierogi z linku powyżej.
Odstawiamy je na bok i zajmujemy się farszem.
Grzyby namaczamy w wodzie i zostawiamy  na całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, grzyby gotujemy do miękkości około 45 minut do godziny. Mielimy przez maszynkę.
Kaszę gotujemy według czasu na opakowaniu( zazwyczaj jakieś
10 minut), wszystko zależy od producenta:)
Grzyby mielimy w maszynce do mięsa na grubszych oczkach,
lub po prostu drobno siekamy.
Cebulę kroimy w talarki,  jeśli wolicie aby  była bardziej wyczuwalna, jeśli nie to drobniej.
Podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu.Kiedy zacznie się lekko rumienić, dodajemy zmielone grzyby i kaszę gryczaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli wolicie bardziej pikantne, można teraz dodać chili.
Powstały farsz, chwilkę podgrzewamy na patelni.
 Z wcześniej przygotowanego ciasta pierogowego wycinamy kółka
 o średnicy około 7 cm , nakładamy po 1 łyżce farszu i dokładnie sklejamy.Polecam zaprosić do współpracy dzieci:)uwielbiają to!
 
 

 
 
 
Bardzo istotna rzecz aby nie podjadać!farszu..bo nie wystarczy na pierogi:)
Tak przygotowane, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy od wypłynięcia około 2-3 minuty.
Podajemy z okrasą( nie mylić z Okrasą od Pascala:))chociaż mogłoby powstać ciekawe danie.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz