Każdy z nas lubi pizzę( czasem ukradkiem) ale w gruncie rzeczy każdy...moja propozycja to wykorzystanie ciasta do foccacia( włoski spód do pizzy bez sosu). Swoją drogą Włosi są dziwni...
bo po co jeść pizzę bez dodatków??..Ale nie nam to rozpatrywać..:)
bo po co jeść pizzę bez dodatków??..Ale nie nam to rozpatrywać..:)
Podstawowe ciasto na foccacie.
* 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
* 2/3 szklanki ciepłej wody
* 3 szklanki pszennej mąki
* 1/2 łyżeczki soli.
* 1 łyżeczka bazylii
* 2 łyżeczki oregano
Składniki ciasta łączymy, ugniatamy w kulę i odkładamy do miski wysmarowanej oliwą na około 1.5 godziny:)
W tym czasie przygotowujemy nadzienie do pierożków:)
* 2 opakowania mozzarelli
* 2 średnie pomidory
*duuużo ziół typu oregano, bazylia( w końcu włoskie jedzenie)
oraz szałwia.:)
oraz szałwia.:)
Pomidory oraz mozzarellę kroimy w kostkę, mieszamy z ziołami doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Druga wersja farszu to zmiana sera mozzarella na ser żółty- ulubiony jaki posiadacie w domu.
Ciasto gdy podrośnie, wałkujemy cienko ( około 2 mm), wycinamy spore kółka na przykład dużą szklanką. Nakładamy łyżkę farszu z sera i pomidorów, zaklejamy jak pieroga, lub w kształt sakiewki.
Pamiętajcie , aby szczelnie zamknąć ciasto pierogowe, bo w innym przypadku farsz będzie jako przystawka a ciasto pierogowe jako danie główne:)
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 15-17 minut.
Podajemy z sosem pomidorowym wymieszanym z ziołami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz