Pewien chłopiec miał urodzinki, zamarzył o torcie z boiskiem do siatkówki...życzenia jak każde inne, jednak radość w oczach dziecka, które otrzymuje to co sobie wymarzyło jest bezcenna. 
Torcik prosty w wykonaniu
 
Przygotujcie:
* blacha 25x35 cm
* 6 jajek
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1,5 szklanki cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni C. Aaa!!! nie zapomnijcie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spodu, bez boków.
Całe jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na puszysta masę.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką nie mikserem.Wylewamy do przygotowanej formy,
wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką nie mikserem.Wylewamy do przygotowanej formy,
wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.
Kiedy będzie gotowy, wyciągamy biszkopt z piekarnika 
i odstawiamy do ostygnięcia.
Można w tym czasie okroić boki biszkoptu zdecydowanym ruchem noża.
i odstawiamy do ostygnięcia.
Można w tym czasie okroić boki biszkoptu zdecydowanym ruchem noża.
Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Do nasączenia używam mocnego naparu z herbaty.
Masa o smaku nutelli:
500 g dobrego mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
4-5 łyżek nutelli
Mascarpone wymieszać z nutellą, dodać ubitą kremówkę, delikatnie przemieszać.
Podzielić masę na 2 części.
Zaczynamy najważniejszą część:)
Blat biszkoptu nasączyć naparem z  herbaty, nałożyć połowę masy
z mascarpone, wyrównać, przykryć drugim blatem, ponownie nasączyć
i wyłożyć drugą część masy. Przykryć trzecim blatem.
z mascarpone, wyrównać, przykryć drugim blatem, ponownie nasączyć
i wyłożyć drugą część masy. Przykryć trzecim blatem.
Każdy torcik który będziecie pokrywać masą cukrową powinien być przesmarowany kremem maślanym, aby nie dopuścić do kontaktu 
ze śmietaną. Najzwyczajniej w świecie masa cukrowa
się rozpuszcza..
ze śmietaną. Najzwyczajniej w świecie masa cukrowa
się rozpuszcza..
Torcik udekorowałam masą cukrową, którą można kupić gotową, lub zrobić samemu. 
Dekoracje na torciku wykonujemy według własnego uznania i możliwości plastycznych:)
Tort powinien po zrobieniu znaleźć się w lodówce i czekać aż do samego momentu podania.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz