wtorek, 17 lutego 2015

Czekoladowe ciasto z fasoli


Ostatnimi czasy dieta, na której jesteśmy z mężem nie pozwala nam na słodycze- niestety. Jednak czymś trzeba zastąpić słodkie. Najlepsze są owoce i to rano, jednak nie można rezygnować z ciast w ogóle.
Trenerka zdrowego żywienia umieściła na swojej stronie przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli. Długo się przymierzałam, i w końcu upiekłam.Wyszło bardzo smaczne, prawie jak murzynek:)Wersji tego ciasta jest wiele, mnie natomiast ta odpowiada najbardziej. Spróbujcie koniecznie.

Potrzebujecie:

* 3/4 szklanki fasoli czerwonej ( namoczyć na noc w wodzie),
lub z puszki( potrzebne będą wówczas 2)

Jeśli nie posiadacie fasoli czerwonej użyjcie białej lub ciecierzycy:)
* 3 jajka( osobno białka i żółtka)
* 1 przejrzały banan
* 2 łyżki jogurtu naturalnego( u mnie grecki 0%)
* 7 łyżek ksylitolu, lub stewii
* 1 łyżka oleju kokosowego
* 4 łyżki czubate  ciemnego kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 -2 łyżeczki przyprawy do piernika( opcjonalnie)
* szczypta soli

Fasolę namoczoną, odcedzoną( nie ugotowaną) wrzucić do blendera razem z bananem i jogurtem i żółtkami i miksować na jednolitą masę ( u mnie około 1 minuty).
Następnie dodajemy ksylitol, kakao,przyprawę do piernika, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy do ciasta mieszamy.
Wlewamy całość do keksówki wysmarowanej tłuszczem ( u mnie kokosowy) .
Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut. 


Polewa:)

* 100 ml mleka bez laktozy( 1.5 % tłuszczu)
* 3 kostki gorzkiej czekolady
* 2 łyżeczki kakao
Mleko podgrzać, wrzucić czekoladę, i kakao, rozmieszać dobrze, polać jeszcze ciepłe ciasto:)
Smacznego.!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz