niedziela, 15 lutego 2015

Jaglanka w meksykańskim stylu

W poszukiwaniu dzisiejszego obiadu, trafiłam w iternecie na danie
z kaszy jaglanej w meksykańskim wydaniu. Oj ostre to było bardzo, jednak zarazem przepyszne:) Nie miałam czerwonej fasoli, a myślę,
 że złagodziłaby całość tego dania. 
Zanim zaczniecie przygotowywać to niezwykle szybkie danie proponuję Wam zrobić przyprawę meksykańską.Potrzebujecie do tego blendera:)

* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka chilli
* 1 i 1/2  łyżeczki kuminu
* 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki oregano
* 2 łyżeczki papryki słodkiej
* 1/2 łyżeczki soli morskiej
* 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
* szczypta cynamonu

Wszystko razem zmiksować  w blenderze. Porcje należy potroić, wówczas otrzymacie zapas przyprawy.

Danie główne:

* 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
* 1 cebula duża
* 1 papryka czerwona
* 1/2  puszki kukurydzy
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 puszka pomidorów z puszki
* 2 szklanki soku pomidorowego( użyłam własnej produkcji)
* sos sojowy
* sól( do smaku)
* papryka lub płatki chilli

Cebulę i paprykę kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, sok pomidorowy, 1 łyżkę przyprawy meksykańskiej oraz kaszę jaglaną( 3/4 szklanki suchej), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę oraz fasolkę czerwoną. Przyprawiamy sosem sojowym, ewentualnie solą do smakau.Dusimy jeszcze dosłownie chwilę i gotowe.

Jeśli chcecie to danie wzbogacić mięsem , należy użyć piersi z kurczaka lub indyka, równie dobrze będzie smakowało z rybą:)
Polecam zamarynować mięso pół godziny wcześniej, na przykład przyprawą meksykańską , usmażyć mięso na osobnej patelni i dodać bezpośrednio przed podaniem do dania z kaszy.
Przepyszne, łatwe, dietetyczne i niesamowicie sycące.
Oryginalny przepis znajdziecie tu klik.
Smacznego:))







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz