środa, 11 lutego 2015

Chleb tostowy przepyszny


Ostatni dzieci bezustannie mówiły o opiekaczu do tostów.
 Nadarzyła się okazja do kupienia w bardzo przyzwoitej cenie.
No tak, opiekacz jest ale chleba tostowego brak.
Kiedy pomyślałam o tych wszystkich chemicznych dodatkach do chleba tostowego ważnego 3 tygodnie, aż się zagotowałam.
Nie pozostało mi nic innego jak upiec i co?Wyszedł pyszny chlebek, niekoniecznie na tosty, świeży bez problemu na drugi i trzeci dzień,

a co najważniejsze wiemy co jemy prawda??
Przepis na ten chleb pochodzi z mojej piekarskiej biblii:)
"Domowy wypiek chleba" Małgorzaty Puzio:)Polecam .

Potrzebujemy:

* 540 g mąki pszennej jasnej( typ 550)
* 20 g świeżych drożdży
*350 ml wody
* 1 łyżka roztopionego masła
* 1i 1/2 łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżeczki cukru

Drożdże należy rozpuścić w ciepłej ale nie gorącej wodzie, bez robienia rozczynu. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz wodę z drożdżami.. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto przy rozciąganiu nie będzie się urywało- będzie plastyczne.
Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy na około 1 godzinę- do podwojenia objętości.
Następnie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i formujemy wałek o długości 30 cm  ( tyle powinna mieć keksówka)i wkładamy do formy wysmarowanej olejem. 
Chlebek wychodzi wysoki- jeśli chcecie niższy proponuję wziąć dłuższą foremkę:).
Odstawiamy przykryty folią spożywczą do podwojenia objętości - około40-60 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni , na środkowym poziomie ( grzałka góra-dół) około 40 minut. Dobrze jest dodać trochę kostek lodu na dno piekarnika, wytworzą one parę:)
Chlebek wystudzić na kratce, jest przepyszny, bardzo delikatny i lekko maślany:). Smacznego

P.s Prezpraszam za jakość zdjęć, akurat aparat mi wysiadł:((



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz