wtorek, 4 września 2012

Pizza pieczona na kamieniu

Jest to sztandarowe danie w naszym domu. Lubią je wszyscy, dzieci najbardziej. Pizza dzięki semolinie jest chrupiąca i smaczna,
 jej dodatkowym atutem jest pieczenie na specjalnym kamieniu .
Przepis z książki Kitchen Aid po małej modyfikacji..Jeśli ktoś semoliny nie posiada i kamienia również, nie martwcie się też się uda:)Z tej  porcji wychodzą dwie pizze i średnicy 28-30 cm.
Potrzebujemy:
* 380 g mąki pszennej( ja użyłam 280 g mąki pszennej i 100 g mąki semoliny)
* 160 g letniej wody
* 1 opakowanie drożdży suszonych 7g lub 30 g świeżych
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki cukru
* łyżeczka świeżej lub suszonej bazylii
* łyżeczka świeżego lub suszonego oregano
Mąkę, sól i cukier wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w w letniej wodzie i dodać do mąki.Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie i sprężyste. Teraz bierzemy miskę, wysmarujcie ją delikatnie olejem i włóżcie do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło.Pozwalamy aby ciasto wyrosło około 30 minut.. W tym momencie nastawiamy piekarnik
na 250 stopni C.

Kiedy ciasto zacznie powoli wychodzić na "spacer" z miski, czyli podwoi objętość, wyciągnijcie je na oprószony mąką blat,
i podzielcie na dwie części.
uformujcie koło i posmarujcie sosem pomidorowym( przepis poniżej)
Sos pomidorowy
 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu, odrobina wody, sól oraz świeże lub suszone zioła typu bazylia oregano.Mieszamy razem i gotowe.
Jeśli chodzi o dodatki, to już wasza fantazja, mogą być oliwki, kapary, cebula i tuńczyk , szynka a może pieczarki i ser tak standardowo..
Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i uwaga dwie opcje:
  * jeśli pieczesz na kamieniu do pizzy, kamień nagrzewasz razem
z piekarnikiem ok 30 minut, pizzę wkładasz na kamień i pieczesz
7-8 minut 250 stopni!

* wariant drugi dla tych co pieką w piekarniku bez kamienia.
Wkładamy pizzę na blaszkę do piekarnika na drugi poziom od dołu, pieczemy  pierwsze 3 minuty w temperaturze 250stopni C, a kolejne
 8-10 minut w temp 210- 220 stopni.
Po upieczeniu posypujemy obficie suszonym oregano i gotowe. !


Ciasto jest doskonałe, chrupiące, niezbyt grube, takie jak powinno, a co najważniejsze nie podchodzi wodą. Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz