Ponieważ dziś jest Międzynarodowy Dzień Czekolady, proponuję
coś na ząb właśnie z tym składnikiem..a nawet jego trzema rodzajami.Mus potrójnie czekoladowy,lekko( to dosyć łagodne określenie) uzależniający, miękki, aksamitny, chłodny a w ustach
po prostu rozpływający się...Czekolada gorzka , mleczna i biała przenikają się nawzajem..nie wiem która smaczniejsza, pewne jest jedno, że ten mus zagości na Waszych stołach jako wykwintne danie
na specjalne okazje..
coś na ząb właśnie z tym składnikiem..a nawet jego trzema rodzajami.Mus potrójnie czekoladowy,lekko( to dosyć łagodne określenie) uzależniający, miękki, aksamitny, chłodny a w ustach
po prostu rozpływający się...Czekolada gorzka , mleczna i biała przenikają się nawzajem..nie wiem która smaczniejsza, pewne jest jedno, że ten mus zagości na Waszych stołach jako wykwintne danie
na specjalne okazje..
Składniki:
* 3 jajka
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
* 1 opakowanie żelatyny
* 3 łyżki wody
* 300 ml śmietanki 30%
* 300 ml mleka
* 75 g czekolady gorzkiej
* 75 g czekolady białej
* 75 g czekolady mlecznej
Musimy uszykować małą foremkę keksową ok 18 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub folią aluminiową.
Jajka rozdzielamy, każde białko wkładamy do osobnej miseczki,
a żółtka ucieramy z cukrem i łyżeczką mąki kukurydzianej, na puszystą masę.
a żółtka ucieramy z cukrem i łyżeczką mąki kukurydzianej, na puszystą masę.
Międzyczasie żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia.
Kiedy macie jedną rękę wolną wstawcie do małego rondelka mleko
i zagrzejcie mocno..Kiedy będzie dość gorące, przelejcie je do puchatej masy z jajek mieszając bez przerwy.
i zagrzejcie mocno..Kiedy będzie dość gorące, przelejcie je do puchatej masy z jajek mieszając bez przerwy.
Kiedy już się składniki połączą przed Wami najtrudniejsza rzecz -ubijać całą masę z jajek na parze. Trudność polega na tym by nie zagrzać masy za mocno ponieważ zrobimy sobie jajecznicę:)wówczas masa nie nadaję się do niczego:(
Jeszcze dużo pracy przed nami...
Stawiamy miskę na rondelek z wrzącą wodą i ucieramy masę jajeczną do momentu,aż zgęstnieje, i pokryje wierzch łyżki( można nią lekko pisać). w tym momencie odstawiamy ją na bok.
Stawiamy miskę na rondelek z wrzącą wodą i ucieramy masę jajeczną do momentu,aż zgęstnieje, i pokryje wierzch łyżki( można nią lekko pisać). w tym momencie odstawiamy ją na bok.
W małym rondelku zagotowujemy wodę i stawiamy na nim miseczkę
z żelatyną mieszając aż do rozpuszczenia.Baardzo ważne aby nie dopuścić do zagotowania żelatyny, ponieważ straci ona właściwości żelujące:(Kiedy będzie płynna, natychmiast przelewamy ją do masy jajecznej i energicznie mieszamy.
Odstawiamy na bok do przestygnięcia.
z żelatyną mieszając aż do rozpuszczenia.Baardzo ważne aby nie dopuścić do zagotowania żelatyny, ponieważ straci ona właściwości żelujące:(Kiedy będzie płynna, natychmiast przelewamy ją do masy jajecznej i energicznie mieszamy.
Odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Uff najtrudniejsze chyba za nami..
Ubijamy kremówkę, którą dodajemy do masy jajecznej i baaardzo delikatnie mieszamy.Pora podzielić masę na trzy części.
Teraz najprzyjemniejsze:
Rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy do pierwszej miski z masą. Mieszamy delikatnie do połączenia. Ubijamy 1 białko, które odłożyłyśmy na początku i dodajemy do masy z gorzką czekoladą.Mieszamy delikatnie. Przekładamy do foremki i chłodzimy
w lodówce.Tak samo postępujemy z białą oraz mleczną czekoladą , czyli roztapiamy, dodajemy do masy jajecznej, dodajemy białko i mieszamy. Wylewamy kolejno warstwy. Pamiętajmy aby mus z białej czekolady był w środku.
Możemy ozdobić dowolnie, listkiem mięty, kakao, startą czekoladą ..Wasza wola.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz