Zapraszam na pierogi na słodko..domowej roboty..Wybór nadzienia zależy od Was, mogą być z truskawkami, malinami, borówkami czy jagodami( nawet mrożonymi)..
Przepis na ciasto pierogowe dostałam od koleżanki..polecam je każdemu, kto szuka ciasta delikatnego w smaku i rozpływającego się w ustach..Wszak trzeba włożyć trochę siły aby ciasto wyrobić, ale bądźcie pewni, że efekt jest niesamowity.
* 3 szklanki mąki pszennej
* 3 łyżki oliwy
* szczypta soli
* 1 szklanka wrzątku
* owoce sezonowe lub mrożone( u mnie borówki 300 g)
* szczypta cukru waniliowego na owoce
( opcjonalnie)
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia, jeśli to możliwe zaczynamy energicznie przez chwilę wyrabiać. Ciasto będzie ciepłe,. Pozostawiamy je pod przykryciem lub w foliowym woreczku by ostygło nieco. Kiedy ciasto odpocznie ( jakieś 20 minut) rozwałkowujemy cienko na blacie na grubość około 5 mm. Wykrawajcie szklanką kółka.Wychodzi z tej porcj ciasta około 60 pierogów.
Nakładajcie na środek owoce, lekko posmarujcie krawędź ciasta wodą
i zaklejajcie w dowolny sposób:)Jedni zaplatają, inni zawijają krawędzie do środka, a ja angażuję do tego moje córeczki, które widelcem robią przepiękne wzorki, mając przy tym ogromną frajdę!
i zaklejajcie w dowolny sposób:)Jedni zaplatają, inni zawijają krawędzie do środka, a ja angażuję do tego moje córeczki, które widelcem robią przepiękne wzorki, mając przy tym ogromną frajdę!
Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia 3-4 minutki...
Pierogi podawajcie z masłem klarowanym, z jogurtem naturalnym, cukrem i cynamonem..co Wam tylko przyniesie na myśl Wasz fantazja!
w końcu to Wasza kuchnia i Wy tu rządzicie:)
w końcu to Wasza kuchnia i Wy tu rządzicie:)
a trzeba było zajrzeć...miałam bardzo podobny przepis tylko bez oliwy i już zawsze taki będę robić! Chociaż powiedziałam, że to ostatnie pierogi w życiu ;-)
OdpowiedzUsuńPołowa sukcesu to ciasto, cieniutko rozwałkowane, im cieniej tym lepiej, a reszta dowolna!
Usuń