wtorek, 4 września 2012

ciasto mocno waniliowe

 

    Bardzo ważne aby składniki miały temperaturę pokojową( mam na myśli jajka oczywiście oraz mleko, bo kto trzyma mąkę w lodówce???:))
     
* 3 jaja
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
* 220 g mąki pszennej
* 220 g cukru
* 125 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 180 ml mleka
 
 
Zabieramy się do pracy:)
 
Całe jaja wrzucamy do miski( bez skorupek oczywiście:)) , dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy. Stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. Kiedy jajka będą stanowiły puszystą masę a cukier nie będzie wyczuwalny w palcach, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone masło oraz mleko i mieszamy.
Foremkę o wymiarach ( koło lub kwadrat)ok 20 cm- ja użyłam tortownicy o średnicy 21cm, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy jakieś 40-45 minut.
Sprawdzajcie ciasto  patyczkiem ,jeśli będzie suchy oznacza to iż ciasto jest gotowe..
 
A teraz wersja bardziej kaloryczna:
 
Ciasto z sosem waniliowym- polecam, bo jest przepyszny
 
125g masła
4 łyżki cukru z wanilią
100 ml mleka
 
Wszystkie składniki wkładamy do garneczka, na małym ogniu pozwalamy aby się lekko gotowało około 10 minut, do zgęstnienia.
Ciasto waniliowe upieczone wcześniej- jeśli jeszcze nie zjedzone:)przekrawamy wzdłuż na pół, na dolny blat ciasta wylewamy ów sos waniliowy, przykrywamy drugą częścią ciasta i gotowe!
Pozostaje nam teraz delektować się pysznym , wilgotnym ciastem, które jeśli przechowacie przez 2-3 dni będzie wciąż wilgotne i być może jeszcze bardzie smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz