Zypa z dyni z pomidorami
Sezon na dynię trwa, i jak tu nie zrobić zupy z dyni...pomidory w zasięgu ręki..duużo czosnku...ech uwielbiam te smaki, pomimo tego iż przypominają mi o końcu lata..
Zatem zacznijmy gotowanie
Musimy przygotować:
* 1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
* około 1 kg dyni obranej , bez pestek i pokrojonej w plastry
o grubości 2cm
* 1 spora cebula drobno posiekana
* 2-3 ząbki czosnku posiekane
* około pół kilograma pomidorów bez skórki pokrojonych
( w całości trudno się pieką:))
* 600 ml bulionu( dowolnego z kurcząt, wołowego itd.)
* 125 ml śmietanki słodkiej
* sól, pieprz- to oczywiste, do smaku( jednak jeśli ktoś lubi wiedzieć ile soli:)to około 1/3 łyżeczki.
Teraz najlepsza część, uprzedzam, że się mocno nie napracujecie,
bo to zupa dla leniwych:)
Blaszkę która jest wyposażeniem piekarnika, smarujemy równomiernie
1 łyżką oliwy, kolejno układamy składniki wg kolejności podanej wyżej.Na warzywa wylewamy kolejną łyżkę oliwy.Wszystko przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni. Pieczemy 45 minut, w tym czasie pijemy kawę;).
Kiedy czas minie a warzywa będą miękkie, przerzucamy wszystko do malaksera, dodajemy odrobinę bulionu i miksujemy. Kiedy wszystko już będzie zmiksowane, przekładamy do garnka, dolewamy resztę bulionu
i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zupę podgrzewamy 15 minut
na koniec dodajemy śmietankę i jeszcze gotujemy jakieś 3 minutki.
To by było na tyle, jeśli chodzi o gotowanie...
Przyznam ,że kiedy pierwszy raz usłyszałam o tej zupie pomyślałam...nieeee...dynia??Jednak zanim od razu przekreślicie to warzywo w waszej kuchni doceńcie to, że jest ona bardzo krótko,
i rzadko udaje się ją przechować przez zimę:)Smak pieczonej dyni jest niesamowity...zachęcam
Iza zupa przeeeepyszna. Zrobiłam, ja która ma 2 lewe ręce i się udało tylko pęcherz od obierania dyni został abym pamiętała, że to nie taka lekka sprawa. I mężowi mogłam pokazać jak się "napracowałam"
OdpowiedzUsuńNiezmiernie się cieszę!postaram się by na blogu gościło więcej przyjaznych przepisów,mogę powiedzieć, że jestem dumna!zachęcam do gotowania!
OdpowiedzUsuń