niedziela, 2 września 2012


 

Spaghetti a"la putanesca

 
 
Kiedy sezon pomidorowy trwa na dobre, żal nie wykorzystać tych smacznych darów natury..Dlatego kiedy jesteśmy głodni, a czasu niewiele proponuję właśnie putanescę. Róbcie ją z wyczuciem własnego smaku, bardziej lub mniej czosnkową, jednakże nie zapomnijcie dać tuńczyka:)o którym ja ostatnio zapomniałam:)
 
Składniki:
 
* 1 puszka tuńczyka
* odrobina oliwy z oliwek
* 3 ząbki czosnku
* pomidory świeże około 1 kg lub 2 puszki pomidorów pelati
* łyżka kaparów
* garść czarnych oliwek
* kilka filecików anchovis( można się bez nich obyć:))
* pieprz do smaku, parmezan
*  makaron spaghetti
 
Wykonanie:
 
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam energicznie, jednocześnie nie dopuszczając do tego by czosnek zbrązowiał- będzie gorzki:(
Do czosnku wrzucam fileciki anchovis- w całości, bo i tak się rozpadną.Dodaję kapary i mieszam.
Po kilku minutach dodaję pomidory, jeśli świeże to bez szypułek pokrojone w ćwiartki, jeśli z puszki, to tak jak leci:)
Kiedy pomidory się rozpłyną, dodaję tuńczyka i jeszcze przez moment chwilkę gotuję. Na koniec wrzucam oliwki pokrojone, czekam aż wszystko się połączy. Dodaję ugotowany makaron spaghetti prosto z garnka w którym się gotował plus troszkę wody od makaronu( zagęszcza sosik). Wszystko razem mieszam, posypuję parmezanem dość obficie.Gotowe!

3 komentarze:

  1. To spaghetti wymiata polecam każdemu kto lubi makaronowe szaleństwa jest prostu wyborze jak by nie powiedzieć wykwintne danie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak potwierdzam. Spróbowałam i jest godne polecenia.

    OdpowiedzUsuń