poniedziałek, 15 października 2012

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i anyżem

 
Kolejny przepis na zupę z dyni. Pikantna, lekko anyżowa z przepięknymi pręcikami szafranu..Smak mleka kokosowego równoważy się z pozostałymi składnikami. Najlepiej ugotować ją dzień wcześniej aby wszystkie smaki się przegryzły. Polecam na chłodne wieczory.
 
Potrzebujemy:
 
* 1 kg dyni obranej ze skóry
* 1 puszkę pomidorów pelati lub 1 słoik (0.5l) własnej produkcji soku pomidorowego
  *1 puszka mleka kokosowego
* 1 litr bulionu
* szczypta szafranu
* 1 gwiazdka anyżu
* 1/3 łyżeczki chili( można mniej)
* sól do smaku
 
Dynię kroimy w kostkę, podgotowujemy w garneczku z jedną łyżką wody. Dusimy aż powstanie pure. Dodajemy pomidory pelati, lub nasz przecier pomidorowy. Miksujemy wszystko blenderem. Dolewamy bulion i gotujemy około 10 minut na bardzo malutkim ogniu. Na końcu dodajemy mleko kokosowe, szafran ,anyż, chili oraz ewntualnie sól i jeszcze chwilkę gotujemy( 3-4 minuty).
Smacznego!
 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz