Kolejny przepis na zupę z dyni. Pikantna, lekko anyżowa z przepięknymi pręcikami szafranu..Smak mleka kokosowego równoważy się z pozostałymi składnikami. Najlepiej ugotować ją dzień wcześniej aby wszystkie smaki się przegryzły. Polecam na chłodne wieczory.
Potrzebujemy:
* 1 kg dyni obranej ze skóry
* 1 puszkę pomidorów pelati lub 1 słoik (0.5l) własnej produkcji soku pomidorowego
*1 puszka mleka kokosowego
* 1 litr bulionu
* szczypta szafranu
* 1 gwiazdka anyżu
* 1/3 łyżeczki chili( można mniej)
* sól do smaku
Dynię kroimy w kostkę, podgotowujemy w garneczku z jedną łyżką wody. Dusimy aż powstanie pure. Dodajemy pomidory pelati, lub nasz przecier pomidorowy. Miksujemy wszystko blenderem. Dolewamy bulion i gotujemy około 10 minut na bardzo malutkim ogniu. Na końcu dodajemy mleko kokosowe, szafran ,anyż, chili oraz ewntualnie sól i jeszcze chwilkę gotujemy( 3-4 minuty).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz