środa, 5 grudnia 2012

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

 
 
Im zimniej na dworze, tym bardziej spragniona jestem ciepłego chleba, tego zapachu unoszącego się w domu. Niekoniecznie cieszy mnie fakt, że bochenek 1200 gram schodzi prakycznie na poczekaniu, ponieważ codziennie muszę piec chleb:)Ale czego się nie robi dla domowników i przede wszystkim świadomości, że je się to co zdrowe.
 
Potrzebujemy:)
 
* 270 g  aktywnego zakwasu żytniego( podkarmionego dzień wcześniej)
* 300g mąki pszennej chlebowej typ 850
* 300 g maki żytniej typ 720
* 400 ml letniej wody
* 1 łyżeczka soli
* 1  płaska łyżka cukru
* 3 łyżki siemienia lnianego
 
Do miski wlewamy zakwas, dodajemy przesianą mąkę pszenną, następnie żytnią. Dodajemy cukier, sól, siemie lniane i wodę, wszystko razem mieszamy.Odstawiamy na jakies 20 minut i ponownie mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką  i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy pod przykryciem na
2-3 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po upływie czasu pieczemy w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 200 stopni:). Smaczny, prosty i baardzo zdrowy.
Dodatki możecie zmieniać dowolnie:)Mniam!
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz