Im zimniej na dworze, tym bardziej spragniona jestem ciepłego chleba, tego zapachu unoszącego się w domu. Niekoniecznie cieszy mnie fakt, że bochenek 1200 gram schodzi prakycznie na poczekaniu, ponieważ codziennie muszę piec chleb:)Ale czego się nie robi dla domowników i przede wszystkim świadomości, że je się to co zdrowe.
Potrzebujemy:)
* 270 g aktywnego zakwasu żytniego( podkarmionego dzień wcześniej)
* 300g mąki pszennej chlebowej typ 850
* 300 g maki żytniej typ 720
* 400 ml letniej wody
* 1 łyżeczka soli
* 1 płaska łyżka cukru
* 3 łyżki siemienia lnianego
Do miski wlewamy zakwas, dodajemy przesianą mąkę pszenną, następnie żytnią. Dodajemy cukier, sól, siemie lniane i wodę, wszystko razem mieszamy.Odstawiamy na jakies 20 minut i ponownie mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy pod przykryciem na
2-3 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
2-3 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po upływie czasu pieczemy w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 200 stopni:). Smaczny, prosty i baardzo zdrowy.
Dodatki możecie zmieniać dowolnie:)Mniam!
Dodatki możecie zmieniać dowolnie:)Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz