sobota, 22 grudnia 2012

Torcik świąteczny piernikowy

 
 
Dla zabieganych przed świętami polecam baaardzo gorąco ten torcik. Jest niebiańsko lekki( oczywiście nie w kalorie:), delikatnie cynamonowa bita śmietana oraz piernikowy biszkopt.
Polecam , u mnie zagościł na stałe na świątecznym stole.
Kto jeszcze ma chwilkę czasu niech się zabiera za pieczenie, obiecuję że nie pożałuje.
 
Potrzebujemy na biszkopt:
 
* 6 jajek( żółtka i białka osobno)
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
* 3 łyżeczki przyprawy do piernika
 
Na początek nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka wciąż ubijając. Na koniec dodajemy przesiane mąki oraz przyprawę do piernika. Wylewamy na tortownicę 22-24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy  około 30-40 minut do suchego patyczka.Po wyjęciu rzucamy nim o podłogę z wysokości 50-60 cm.Po wystudzeniu przekroić na trzy blaty.
Przepis na biszkopt posiadam ze strony moje wypieki.:)Polecam!
 
Dodatkowo potrzebujemy:
 
* 150 ml nalewki- użyłam wiśniowo-cynamonowej domowego wyrobu:) lekko rozcieńczonej wodą
* 200 gram powideł śliwkowych do smarowania blatów biszkoptowych
* 1 litr śmietany kremówki 36%
* 2 śmietan fix-y
* 3 łyżki cukru pudru do osłodzenia bitej śmietany
* 2-3 łyżeczki cynamonu do bitej śmietany
 
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder oraz śmietan fix-y a także cynamon. Mieszamy dokładnie.
Blat pierwszy nakrapiamy nalewką, smarujemy powidłami i nakładamy jedną trzecią bitej śmietany.
Nakładamy drugi blat, ponownie nasączamy i smarujemy powidłami. Nakładamy drugą część bitej śmietany i przykrywamy blatem. Pozostałą część  śmietany rozprowadzamy na górnej części blatu i po bokach. Tort schładzamy. Ozdabiamy według gustu.
Ozdobiłam go tartą czekoladą oraz gwiazdkami wyciętym z zastygającej czekolady. Posypałam na końcu kakao.
Polecam bardzo !
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz