wtorek, 18 grudnia 2012

ciasteczka owsiane

 
 
Jeśli macie ochotę w ciągu dnia na przekąskę, możecie zrobić szybkie ciasteczka owsiane. Nadają się także do podjadania w podróży. Są pożywne i bogate w błonnik dzięki dużej zawartości płatków owsianych. Ciasteczka bardzo szybko znikają  z pudełeczka:( Również idealne na prezent..Wychodzi około 12 sztuk sporej wielkości.
 
Potrzebujemy:
 
* 50 gram masła
* 125 gram cukru( dałam mniej)
* 1 rozkłócone jajko
* 50 gram mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 175 g płatków owsianych
* 125 g drobnych rodzynek( dałam żurawinę)
* 2 łyżki stołowe sezamu
 
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na białą puszystą masę. Dodawać stopniowo jajko, wciąż ucierając. Do masy przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
 

 
 
Dodać płatki owsiane, rodzynki lub żurawinę i ziarna sezamu, wymieszać. Ciasto wykładamy łyżką na blachy na papier do pieczenia, rozpłaszczając je łyżką. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu trzeba zostawić je do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz