piątek, 29 marca 2013

Żurek

Jeśli skorzystaliście z pomysłu na zrobienie zakwasu na żurek , to czas aby go wykorzystać.Taki żurek będzie godnym posiłkiem w porze obiadowej, zwłaszcza przy takiej pogodzie.

Potrzebujemy:

* dobrego wywaru  z rosołu albo i z warzyw( około 3 litry)
* zakwas na żurek
* czosnek( 2-3 ząbki)
* majeranek ( spore 2-3 łyżki):)
* 3 spore cebule pokrojone niezbyt drobno
* kawałek boczku wędzonego( około 30 dkg)
* liść laurowy i ziele angielskie
* sól 
*pieprz
* biała kiełbasa
* jajka ugotowane na twardo

Do wywaru dodajemy zakwas na żurek,dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,ziele angielskie, liść laurowy i majeranek . Boczek należy pokroić i podsmażyć wrzucić do żurku. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni , pod koniec smażenia dodajemy łyżkę mąki i podsmażamy jeszcze chwilkę, i również dodajemy do żurku. Można podczas gotowania dodać kawałek wędzonej kości lub wędzonego boczku, wówczas smak będzie intensywniejszy. Niektórzy dodają białą kiełbasę, podsmażoną wcześniej na patelni lub, bezpośrednio grzeją ją w żurku, podając na talerzu razem z jajkiem ugotowanym na twardo. Żurek najlepiej ugotować dzień wcześniej, ponieważ smaki intensywniej się połączą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz