środa, 10 kwietnia 2013

Curry z kurczaka po tajsku.



Bardzo lubię ten przepis, ponieważ jak wszystkie potrawy
z rodzaju tajskich są szybkie w przygotowaniu. Kurczak ma lekko kokosowy smak, wyrazisty jeśli chodzi o curry, i dodatkowo pikantny dzięki zawartości chili. Dziś zrobiłam wersję light, ponieważ dzieci  jadły obiad w domku, a więc bez chili.

Potrzebujemy:

* 2 piersi z kurczaka
* kawałek imbiru( około 1 cm)
* 2 małe lub jedna duża cebula
* 2 łyżki curry w proszku
* sos chili słodko-kwaśny Tao-Tao- 1 łyżka
* 1 papryczka chili
* 1 puszka mleka kokosowego
* 1 szklanka ryżu ( użyłam jaśminowego)+ 3-4 szklanki wody
do zagotowania
* sól , oliwa do smażenia

Piersi  z kurczaka kroimy na paski,  marynujemy w dwóch łyżkach curry i odrobinie oliwy około 20 minut. Imbir obieramy łyżeczką
i ścieramy na tarce, cebulę oraz chili kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na średnim ogniu, Następnie dodajemy  kurczaka, który się marynował w curry. 
W międzyczasie nastawiamy wodę na ryż( około 3-4 szklanki), lekko solimy. Ryż gotujemy do miękkości, mój gotował się 10 minut:).



Do podsmażonego mięsa dodajemy puszkę mleka kokosowego
 i doprawiamy do smaku solą i sosem słodko kwaśnym.Czekamy aż sos zgęstnieje. 
Podajemy z ryżem i odrobiną bazylii do dekoracji. 
Polecam bardzo!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz