Bardzo lubię ten przepis, ponieważ jak wszystkie potrawy
z rodzaju tajskich są szybkie w przygotowaniu. Kurczak ma lekko kokosowy smak, wyrazisty jeśli chodzi o curry, i dodatkowo pikantny dzięki zawartości chili. Dziś zrobiłam wersję light, ponieważ dzieci jadły obiad w domku, a więc bez chili.
z rodzaju tajskich są szybkie w przygotowaniu. Kurczak ma lekko kokosowy smak, wyrazisty jeśli chodzi o curry, i dodatkowo pikantny dzięki zawartości chili. Dziś zrobiłam wersję light, ponieważ dzieci jadły obiad w domku, a więc bez chili.
Potrzebujemy:
* 2 piersi z kurczaka
* kawałek imbiru( około 1 cm)
* 2 małe lub jedna duża cebula
* 2 łyżki curry w proszku
* sos chili słodko-kwaśny Tao-Tao- 1 łyżka
* 1 papryczka chili
* 1 puszka mleka kokosowego
* 1 szklanka ryżu ( użyłam jaśminowego)+ 3-4 szklanki wody
do zagotowania
do zagotowania
* sól , oliwa do smażenia
Piersi z kurczaka kroimy na paski, marynujemy w dwóch łyżkach curry i odrobinie oliwy około 20 minut. Imbir obieramy łyżeczką
i ścieramy na tarce, cebulę oraz chili kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na średnim ogniu, Następnie dodajemy kurczaka, który się marynował w curry.
i ścieramy na tarce, cebulę oraz chili kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na średnim ogniu, Następnie dodajemy kurczaka, który się marynował w curry.
W międzyczasie nastawiamy wodę na ryż( około 3-4 szklanki), lekko solimy. Ryż gotujemy do miękkości, mój gotował się 10 minut:).
Do podsmażonego mięsa dodajemy puszkę mleka kokosowego
i doprawiamy do smaku solą i sosem słodko kwaśnym.Czekamy aż sos zgęstnieje.
i doprawiamy do smaku solą i sosem słodko kwaśnym.Czekamy aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem i odrobiną bazylii do dekoracji.
Polecam bardzo!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz