niedziela, 21 kwietnia 2013

Klopsiki szwedzkie podane z ryżem basmati oraz warzywami!Pycha!



Wiecznie poszukuję inspiracji, czegoś nowego, nie tylko w słodkiej kuchni, ale również w tej głównej:) Oglądam często programy kulinarne i zapisuję gdzieś w notatniku interesujące mnie przepisy.
 Jednym z nich były właśnie klopsiki szwedzkie z programu 15 minut Jamiego Oliviera..
sposób w jaki gotuje, szybko, łączy smaki które dla mnie wydawały się co najmniej dziwne..
Proponuję Wam zrobić to danie a zakochacie się w tym połączeniu.
 Posiłek jest lekki , bardzo syty i ma się ochotę powtórzyć go następnego dnia.

Potrzebujemy na klopsiki szwedzkie:

* 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego( pół na pół)
* 3-4 łyżki konfitury żurawinowej
* 3 łyżki wódki
* sól, pieprz, czosnek, 1 jajko, 
* około 6 łyżek zimnej wody
* 2 łyżki tartej bułki
* pół pęczka koperku drobno pokrojonego

Wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy około 25 klopsików. Smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy, często mieszając( aż się zrumienią).Klopsiki mają wielkość orzecha włoskiego.
Kiedy będą zrumienione dodajemy konfiturę żurawinową i wódkę. Czekamy aż odparuje około 2-3 minut, lub podpalamy zawartość patelni( flambirujemy). 

Warzywa oraz ryż basmati: warto przygotować wcześniej

* 1 duży seler( korzeń) pokrojony w kostkę( około 1x1 cm)
* 2 małe cukinie( pokrojone na kawałki)
* 10 pieczarek( patrz wyżej:))
* sól, pieprz, oliwa, tymianek
* 300 g ryżu basmati 

Wodę w czajniku zagotowujemy, wsypujemy 300 g ryżu do garnka- około 1 szklanki,  i dodajemy 2 szklanki wrzątku. Dodajemy sól i gotujemy około 10 minut.
Dobrze jest ryż gotować równolegle ze smażeniem się klopsików na patelni, wówczas podamy całe danie w jednym momencie:).

Do kolejnego garnka wrzucamy pokrojony seler, pieczarki i cukinię i na dość sporym ogniu gotujemy z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Dolewamy około 100 ml wrzątku.Całość gotujemy około 10 minut.

Jeśli nie macie cukini możecie dodać szpinak świeży około 300-400 gram!!lub inne warzywa


Kiedy warzywa będą miękkie a ryż ugotowany wykładamy wszystko równolegle na jeden półmisek w kolejności:
 ryż, warzywa i klopsiki mięsne.
Na wierzchu możemy posypać świeżym koperkiem:)Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz