wtorek, 23 kwietnia 2013

Kurczak"nabijany" z warzywami


Sezon grillowy już dawno został otwarty, przynajmniej przeze mnie. Uwielbiam ten czas, kiedy stragany na targowiskach zapełniają się owocami sezonowymi, jest kolorowo i zdrowo!.
To bardzo dobry moment, aby korzystać ze wszystkich dobrodziejstw:)
Polecam wykonanie prostej i szybkiej marynaty do kurczaka, który został połączony z chrupkimi warzywami, czyli został po prostu "nadziany" na patyczki do szaszłyków.



Potrzebujemy:

* 3 duże piersi z kurczaka
* sok z 1 dużej cytryny( lub dwóch małych)
* 1 czubata łyżka oregano suszonego( można użyć świeżego)
* 3-4 ząbki czosnku zmiażdżone
* 5 łyżek oliwy
* sól, pieprz ( do smaku)


Kurczaka kroimy na kawałki tak aby łatwo było je nadziewać na patyczki, około 2x2 cm. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty i wrzucamy pokrojonego kurczaka na około 20-30 minut.

 BARDZO WAŻNE! Nie powinniśmy przekraczać czasu marynowania, ponieważ sok z cytryny przy dłuższym kontakcie z drobiem ścina białko i mięso wygląda jak by było ugotowane.

Dodatkowo z warzyw:

* 2 małe cukinie
* pół brokuła lekko podgotowanego( dosłownie 3-4 minuty)
* 1 papryka czerwona
* pomidorki koktajlowe


Warzywa kroimy na spore kawałki i nadziewamy na patyki na przemian z kurczakiem. Szaszłyki grillujemy aż mięso będzie upieczone. 
Dane banalnie proste, marynata bardzo szybka, a kurczak smakowity i delikatny.
Możecie zmieniać warzywa i używać tych, które najbardziej lubicie. Podajemy z dowolną sałatą na przykład grecką. 
Smacznego!.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz