wtorek, 14 maja 2013

Zawijaniec drożdżowy




Przedpołudnie leniwie upływa, jednak tak bezczynnie siedzieć się po prostu nie da..Zaglądam do szafki nic słodkiego nie ma..hmm trzeba coś upiec..coś drożdżowego..W lodówce czekał na pożarcie mus jabłkowy i reszta karmelizowanych w ubiegłym roku jabłek. Padło na pospolitego zawijańca czyli roladę krojoną w kawałki . Koncepcja miała być inna niż wyszła,ponieważ kiedy zaczęłam pracować z ciastem okazało się szybko, że ilość składników ułożonych na cieście nie pozwoli nam na pocięcie jej na kawałki i upieczenia drożdżowych ślimaków.Zatem rolada została upieczona w jednym kawałku.

Na ciasto drożdżowe potrzebujemy:

* 550-600 g mąki pszennej
* 3 jajka całe
* pół szklanki mleka w temp pokojowej
* pół szklanki cukru
* cukier waniliowy
* 1 opakowanie suszonych drożdży, lub około 30 g świeżych
* szczypta soli
* pół kostki margaryny rozpuszczonej i ostudzonej

Nadzienie:

* 1 słoiczek musu jabłkowego( można samemu zrobić taki mus krojąc jabłka na małe kawałki, wrzucić do garneczka, dosypać cukru do smaku, dać szczyptę cynamonu i gotować do miękkości, wystudzić).
* opcjonalnie: nutella, dżem, lub ulubiona konfitura

W przypadku świeżych drożdży robimy rozczyn, czyli dajemy drożdże, cukier( pół łyżeczki) odrobinę letniego mleka i 2-3 łyżki mąki.Czekamy aż podrośnie i dodajemy do reszty składników, wyrabiamy.W przypadku drożdży suszonych wszystkie składniki oprócz margaryny wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy kolejne
3-4 minuty. 
Jeśli ciasto będzie zbyt klejące można dosypać mąki, idealne jest wówczas, gdy odchodzi od miski i od ręki.
 Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Kiedy czas minie, ciasto wykładamy na blat wysypany mąką
i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, na grubość około 1 cm.
 Na cieście rozsmarowałam nutellę, dzieci rozsmarowały mus jabłkowy oraz karmelizowane jabłka i całość zawinęłyśmy w roladę. 
Tak przygotowane ciasto ułożyłam na blaszce z papierem do pieczenia i zostawiłam na około 25 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. 
Roladę smarujemy jajkiem rozbełtanym dość dokładnie, będzie miała złocisty kolor.
Pieczemy 25-30 minut, sprawdzając po upływie czasu patyczkiem.
Ot i wszystko. Przepis prosty, szybki, i tak na prawdę za każdym razem może być wykonany z innym nadzieniem. Ciasto jest miękkie, delikatne i dzięki nadzieniu z jabłek nadal świeże nawet kolejnego dnia.Polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz