Przedpołudnie leniwie upływa, jednak tak bezczynnie siedzieć się po prostu nie da..Zaglądam do szafki nic słodkiego nie ma..hmm trzeba coś upiec..coś drożdżowego..W lodówce czekał na pożarcie mus jabłkowy i reszta karmelizowanych w ubiegłym roku jabłek. Padło na pospolitego zawijańca czyli roladę krojoną w kawałki . Koncepcja miała być inna niż wyszła,ponieważ kiedy zaczęłam pracować z ciastem okazało się szybko, że ilość składników ułożonych na cieście nie pozwoli nam na pocięcie jej na kawałki i upieczenia drożdżowych ślimaków.Zatem rolada została upieczona w jednym kawałku.
Na ciasto drożdżowe potrzebujemy:
* 550-600 g mąki pszennej
* 3 jajka całe
* pół szklanki mleka w temp pokojowej
* pół szklanki cukru
* cukier waniliowy
* 1 opakowanie suszonych drożdży, lub około 30 g świeżych
* szczypta soli
* pół kostki margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
Nadzienie:
* 1 słoiczek musu jabłkowego( można samemu zrobić taki mus krojąc jabłka na małe kawałki, wrzucić do garneczka, dosypać cukru do smaku, dać szczyptę cynamonu i gotować do miękkości, wystudzić).
* opcjonalnie: nutella, dżem, lub ulubiona konfitura
W przypadku świeżych drożdży robimy rozczyn, czyli dajemy drożdże, cukier( pół łyżeczki) odrobinę letniego mleka i 2-3 łyżki mąki.Czekamy aż podrośnie i dodajemy do reszty składników, wyrabiamy.W przypadku drożdży suszonych wszystkie składniki oprócz margaryny wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy kolejne
3-4 minuty.
3-4 minuty.
Jeśli ciasto będzie zbyt klejące można dosypać mąki, idealne jest wówczas, gdy odchodzi od miski i od ręki.
Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Kiedy czas minie, ciasto wykładamy na blat wysypany mąką
i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, na grubość około 1 cm.
Na cieście rozsmarowałam nutellę, dzieci rozsmarowały mus jabłkowy oraz karmelizowane jabłka i całość zawinęłyśmy w roladę.
i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, na grubość około 1 cm.
Na cieście rozsmarowałam nutellę, dzieci rozsmarowały mus jabłkowy oraz karmelizowane jabłka i całość zawinęłyśmy w roladę.
Tak przygotowane ciasto ułożyłam na blaszce z papierem do pieczenia i zostawiłam na około 25 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.
Roladę smarujemy jajkiem rozbełtanym dość dokładnie, będzie miała złocisty kolor.
Pieczemy 25-30 minut, sprawdzając po upływie czasu patyczkiem.
Pieczemy 25-30 minut, sprawdzając po upływie czasu patyczkiem.
Ot i wszystko. Przepis prosty, szybki, i tak na prawdę za każdym razem może być wykonany z innym nadzieniem. Ciasto jest miękkie, delikatne i dzięki nadzieniu z jabłek nadal świeże nawet kolejnego dnia.Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz