niedziela, 16 czerwca 2013

Muffiny waniliowe



 Zrobić muffiny to najprostsza rzecz na świecie! Przepis na ciasto jest banalnie prosty, babeczki są wilgotne, a kiedy zmienimy dodatki, powstają kolejne mini dzieła. 
Polecam tym którzy zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, ponieważ nie można tu niczego zepsuć.
Jedyna zasada jaką kierujemy się przy wykonaniu, to łączenie składników suchych osobno i " mokrych" osobno.
Przepis dostałam od koleżanki.
Potrzebujemy na 12 muffinek:

* 2 jajka
* 1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
* 1/2 szklanki oleju

składniki suche:

* 250 g mąki
* 1 szklanka cukru
* cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:
* 500 g sera na sernik( naramowicki śmietankowy), ma bardzo zwartą konsystencję
* 300 g śmietany kremówki( ubitej)
* skórka z cytryny
* 4-
5 łyżek cukru pudru( według uznania)

Dodatkowo:

* blacha na muffinki, lub papilotki do pieczenia
( papierowe foremki).



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki układamy na blaszce.
Łączymy składniki mokre, czyli jajka, mleko i olej w jednej misce, a w drugiej składniki suche. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy do połączenia składników.Wypełniamy foremnki do muffinek do 3/4 wysokości( ja robię to łyżką do lodów). Pieczemy około 17-20 minut.Studzimy.

Krem:

Ser na sernik ucieramy w miseczce, aby go rozluźnić, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do serka. Dodajemy otartą skórkę z cytryny. Gotowym kremem możemy dekorować babeczki pod warunkiem, że zostały dobrze wystudzone. Babeczki są pyszne, a krem lekko cytrynowy:)

Imiona napisałam czekoladą drukowanymi literami, aby dzieci mogły odnaleźć swoją babeczkę.





           Babeczka dla dziewczynki o imieniu Zosia , która nie przepada za dodatkami:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz