czwartek, 25 lipca 2013

Tarta letnia z owocami sezonowymi

Sezon na owoce w pełni, dostępne są po sezonie truskawkowym morele, brzoskwinie, nektarynki i moje ulubione borówki. U siebie w ogrodzie mam kilka krzaków, jednak w tym roku nie owocowały tak jak powinny. Tarta zawsze sprawdza się na wszelakie imprezy, a z owocami takimi jak borówka, malina tym bardziej:). Przepis banalnie prosty, nie wymaga długiego chłodzenia, zatem szybki w wykonaniu.

Potrzebujemy na ciasto kruche:

* 300 g mąki pszennej
* 200 g zimnego masła
* 100 g cukru pudru
*1 -2 łyżki lodowatej wody

Wszystkie składniki szybko siekamy nożem i ostatecznie wyrabiamy do momentu powstania zwartej kuli( nie za długo, ponieważ ciasto zbyt rozmiękłe nie będzie kruche).Wkładamy do lodówki na około 45 minut.
Wyciągamy z lodówki, wałkujemy cienko, układamy do formy ( u mnie 30 cm forma do tarty), nakłuwamy widelcem i ponownie chłodzimy przez około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto  kruche nakłuwamy widelcem, układamy na nim folię i obciążamy grochem. Pieczemy około 15 minut, następnie zdejmujemy folię i dopiekamy około 12 minut, aż do zrumienienia.Studzimy.





Nadzienie:

* 150 g serka mascarpone
* 500 ml śmietany kremówki 36%
* 3-4 łyżki cukru waniliowego
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
* 200 g borówki amerykańskiej
* 200 g malin
* porzeczka biała i czerwona



Serek Mascarpone rozluźniamy widelcem, kremówkę ubijamy z cukrem, dodajemy do mascarpone i wykładamy na tartę. Dekorujemy owocami i świeżą miętą. Gotowe:)


Komponować możecie różne owoce, na zdjęciu poniżej borówkowo- truskawkowa tarta:)

lub z samymi malinami:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz