wtorek, 13 sierpnia 2013

Zupa z grillowanej cukinii i papryki.


Brak czasu na gotowanie i pieczenie daje się we znaki, zaczynam zatem eksperymentować z szybkimi potrawami, jak na przykład zupa z cukinii. Samą w sobie bardzo lubię, najsmaczniejsza jest cukinia z grilla, dlatego, kiedy otworzyłam lodówkę i zobaczyłam tylko 4 składniki, pomyślałam, że to chyba musi się udać. Szczerze powiedziawszy, zupa jest konkretna, z wyraźnym smakiem cukinii, co mi bardzo odpowiadało.


Potrzebujemy:

* 1 spora cukinia ze skórką 
* 1 papryka żółta lub czerwona
* 1 średnia cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* 1.5 litra bulionu ( może być warzywny lub jakikolwiek lubicie)
* gałka muszkatołowa( dosłownie odrobinę)
* sól, pieprz
* śmietanka słodka minimum 18%

Wykonanie:

Cukinię ze skórką kroimy na podłużne plastry, grillujemy na patelni grillowej lub na grillu. Z papryką robimy dokładnie to samo. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy wcześniej grillowane warzywa . Dodajemy bulion, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.Wszystko dokładnie miksujemy tak, aby powstała zupa krem o gładkiej konsystencji. Na koniec doprawiamy słodką śmietanką i dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz