wtorek, 17 września 2013

Masło orzechowe


Ktoś z Was pamięta ten smak?Trudno dostępny krem
z orzechów, tak zwane masło orzechowe.Smak mojego dzieciństwa.
Bywają różne solone i niesolone, osobiście wolę te pierwsze. Wykonanie okazało się banalnie proste. Po przeszukaniu źródeł w internecie trafiłam na kilka przepisów, wszystkie są dokładnie takie same, ale polecam zrobić. Najlepsze w połączeniu z nutellą domowej roboty, ale to w innym wpisie. 

Potrzebujemy:

* 2 szklanki( szklanka-250 ml) orzechów arachidowych
( niesolonych)
* odrobina soli do smaku

Wykonanie:

Potrzebujemy blender, może być taki do robienia koktajli, może być wielofunkcyjny robot kuchenny, który posiada ostrze. Swoje masło zrobiłam w Thermomixie miksując orzechy z solą około 1,5 minuty na obrotach 8, aż do momentu kiedy powstanie jednolita oleista masa. Orzechy powinny wytrącić swój naturalny olej,kiedy tak się stanie, miksujemy jeszcze chwilkę i gotowe. Przekładamy do słoika i delektujemy się smakiem.
Jeśli mielicie orzechy blenderem, kontrolujcie czy nie przegrzewa się za bardzo, jeśli tak zróbcie chwilę przerwy i ponownie miksujcie. Smacznego:)

2 komentarze: