wtorek, 3 września 2013

Panierowana cukinia czyli szybki obiad


Sezon na cukinię i dynię się zaczyna. Kiedy nie macie nic na obiad proponuję szybkie danie, proste i mało czasochłonne a przy tym bardzo smaczne. Kiedy korzystacie z cukinii młodej, nie musicie jej obierać ze skórki, ani też usuwać pestek, jednak kiedy traficie na starszy egzemplarz powinniście usunąć skórę oraz pestki.

Potrzebujemy:

* 1 duża cukinia pokrojona w 0,5 cm plastry( użyłam młodej cukinii, więc nie obierałam ze skórki)
* 3 jajka roztrzepane
*  starty parmezan( według uznania)
* mąka
* bułka tarta

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, plastry cukinii obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Jajko możecie doprawić solą i pieprzem lub posolić cukinię po upieczeniu. Plastry cukini smażymy na złoty kolor z dwóch stron około 2-3 minuty z każdej strony. Najlepsza kiedy jest jeszcze ciepła.Panierka z bułki tartej i parmezanu świetnie się sprawdza również przy faszerowanych jajkach, które napełniamy dowolnym farszem i obtaczamy w panierce i smażymy na patelni.Polecam!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz