niedziela, 20 października 2013

Sezamowiec


Często śledząc inne blogi kulinarne w poszukiwaniu jakichś łakoci, najczęściej zaglądam do Dorotus, jakie tam są fantastyczne słodycze, i te zdjęcia ech..W poszukiwaniu za ciastem imieninowym mojej mamy trafiłam na sezamowiec. 

Nie żałuję, pomimo tego, iż wyglądało na to , że mnóstwo z nim pracy, a tak na prawdę wcale tak nie jest.Wcale nie jest tak bardzo słodkie, jak mogłoby się wydawać, lekko chrupiące od kokosa i sezamu.Pyszne.

Potrzebujemy na kruchy spód:

*3 szklanki mąki pszennej
* 1 kostka masła( 250 g)
* 5 żółtek
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko szybko zagnieść w kulę zawinąć i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa z sezamem:

* 1 szklanka sezamu( czubata)
* 40 g masła
* 1/4 sklanki cukru
* 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki przesmażyć na patelni( proponuję jednak robić to przed nałożeniem na spód kruchy, ponieważ masa gdy stygnie szybko twardnieje).

Masa z kokosem:

*2/3 szklanki cukru
* 200 g wiórków kokosowych
* 5 białek

Białka należy ubijać na sztywno, pod koniec ubijania powoli po łyżce dodawać cukier, nadal ubijając. Na koniec dodać wiórki i delikatnie wymieszać.

Masa chałwowa:

* 1/2 szklanki cukru( drobnego)
* 125 masła miękkiego
* 150 g chałwy bez dodatków

Masło ucierać z cukrem na  puszystą masę, na koniec dodać pokruszoną chałwę i utrzeć na gładką masę. Schłodzić.

Dodatkowo:

* 1 słoik kwaśnego dżemu( ok 250 g)

Wykonanie:

Wyciągamy z lodówki ciasto kruche, dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na wymiar 25x35 cm, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy ciepłą masą sezamową i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach( jeśli sezam zrobi się zbyt ciemny można przykryć, choć ja tego nie robiłam).

Przekładamy na blat. Studzimy. 
 Na tą samą blaszkę nakładamy drugą część ciasta kruchego smarujemy dżemem, na to wykładamy masę kokosową i pieczemy około 15 -20 minut w 180 stopniach, studzimy.


Składanie ciasta:

Blat z sezamem smarujemy przygotowaną masą chałwową, na to układamy blat ciasta z dżemem i wartstwą kokosową. Chłodzimy w lodówce parę godzin a najlepiej cały dzień. Polecam bardzo!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz