niedziela, 20 października 2013

Tort brzoskwiniowy


 Ostatnie okazje tortowe o tematyce uroczystości kościelnych:) Tak tak to już drugi taki torcik na chrzest. Smakowity, nie za słodki, z delikatnym biszkoptem nasączanym sokiem z brzoskwiń oraz likierem brzoskwiniowym. Dodatkowo dekoracja z serka i bitej śmietany:)Przekroju torcika nie będzie, ponieważ jest dla naszych znajomych a konkretnie pewnego dżentelmena Leona.

Biszkopt:( na tortownicę 26 cm):

* 7 jaj
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( mozna użyć budyniu waniliowego).

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać, pod koniec dodawać powoli cukier( po 1 łyżce). Kiedy białka będą ubite, dodajemy po jednym żółtku wciąż ubijająca na koniec przesianą mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia( tylko dno) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy około 40 minut.
Wyciągamy tortownicę i upuszczamy ją z wysokości około 60 cm na podłogę. Wkładamy z powrotem tortownicę do pieca i studzimy. Dopiero wtedy kiedy biszkopt będzie zimny wyciągamy go z formy.

Na masę do przełożenia:

* 1,5 litra śmietany kremówki
* 2 puszki brzoskwiń( połówki)+ sok
* 5-6 łyżek cukru pudru
* likier brzoskwiniowy( około 1/ 4 szklanki)
* 1 dżem mały ( kwaśny np czarna porzeczka)

Wykonanie:

Biszkopt przekrawamy na 3 lub 4 blaty.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, jeśli lubicie słodkie torty możecie dodać więcej cukru.
Z soku po brzoskwiniach odlewamy pół szklanki, dolewamy odrobinę wody i dodajemy likier brzoskwiniowy.
Brzoskwinie kroimy w drobne kawałki.
Bierzemy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy wykonanym ponczem, smarujemy blat bitą śmietaną i posypujemy brzoskwiniami. Przykrywamy drugim blatem, ponownie nasączamy, smarujemy dżemem(wcześniej zmiksowanym tak by nie miał żadnych wyczuwalnych kawałków), na to kładziemy bitą śmietanę i brzoskwinie.
Z kolejnymi blatami robimy to samo. Wykańczamy wierzch śmietaną.

Dekoracja:

* 2-3 serki twarogowe firmy Wieluń( około 600 g)
* 500 ml bitej śmietany
* 3 łyżki cukru pudru

Serek rozetrzeć na gładką masę, dodać bitą śmietanę wymieszać. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką otwarta gwiazdka. Udekorować wg uznania. Tak przygotowana masa, świetnie się trzyma jako dekoracja, można ją śmiało barwić barwnikami spożywczymi, można dodać likieru bądź soku z cytryny, albo wanilii. Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz