środa, 1 stycznia 2014

Sałatka z pieczonych buraków


Po ostatniej wizycie u znajomych w Święta kiedy miałam okazję spróbować sałatki z pieczonego buraka, postanowiłam zrobić taką
w domu. Inspiracją był burak sam w sobie, którego skomponowałam
z fetą i sałatami. Połączenie z lekko słodko- kwaśnym dresingiem było strzałem w dziesiątkę.

Potrzebujemy na sałatkę:

* 4 spore buraki
* 1 średnia cebula czerwona
* 1 opakowanie fety( użyłam fetikos)
* sałata rukola( około 1/3 opakowania)
* mi
x sałat( można użyć samej lodowej)
* prażone ziarna słonecznika( około 1/3 szklanki)
Na dressing:

* 3 łyżki octu balsamicznego białego
* 1 łyżeczka miodu( u mnie akacjowy)
* 1 łyżeczka musztardy Dijon miodowej( można dać zwykłą)
* 1.4 łyżeczki soli
* oliwa z oliwek około 70 ml

Buraki umyć, nie obierać ze skóry. Zawinąć w folię aluminiową
i piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 200 stopni( do miękkości). Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skóry, pokroić
na kawałki. Do miski dodajemy sałaty, buraki, pokrojoną w kostkę fetę, pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, a na koniec prażony słonecznik.
Kiedy przygotowujecie dresing pamiętajcie aby oliwę dodawać zawsze na końcu. Wszystkie składniki na sos połączyć i polać sałatkę.
Smak tak przygotowanej sałatki z pieczonych buraków jest rewelacyjny, słona feta niesamowicie się komponuje z słodkim pieczonym brakiem. Polecam!


2 komentarze:

  1. Brzmi smacznie i czegoś takiego właśnie szukałam. Przygotuję jutro i napiszę jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę:))myślę, że na pewno przypadnie go gustu:)

    OdpowiedzUsuń