Kolejna propozycja na pyszne ciasteczko do kawki. któż nie lubi małych, kruchych rogalików z nadzieniem?Lubią je dzieci i dorośli. Nie sprawiają żadnego kłopotu w wykonaniu, ciasto jest elastyczne, świetnie się wałkuje, nie potrzebują wyrastania pomimo drożdży. Są wspaniałe
Potrzebujemy:
* 50 g drożdży
* 500 g mąki pszennej
* 1 jajko całe
* 1 żółtko( białko zachować)* 40 g cukru
* 100 ml śmietany kremówki 36%
* 100 g masła( z lodówki)
* 120 g margaryny do pieczenia( z lodówki)
Dodatkowo:
* 1 słoik powideł śliwkowych
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić
na 4 części. Każdą z nich wałkować do uzyskania koła o średnicy około 30 cm. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm.
Koło tniemy radełkiem do pizzy lub nożem na 12 trójkątów. Na każdym kładziemy łyżeczkę powideł( na szerszej części ) i zwijamy formując rogalika. smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 minut. Szybkie, proste bardzo smaczne, znikają ze stołu w oszałamiającym tempie. Źródło przepisu z przepisowni dla Thermomixa:)
Polecam bardzo.
na 4 części. Każdą z nich wałkować do uzyskania koła o średnicy około 30 cm. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm.
Koło tniemy radełkiem do pizzy lub nożem na 12 trójkątów. Na każdym kładziemy łyżeczkę powideł( na szerszej części ) i zwijamy formując rogalika. smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 minut. Szybkie, proste bardzo smaczne, znikają ze stołu w oszałamiającym tempie. Źródło przepisu z przepisowni dla Thermomixa:)
Polecam bardzo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz