poniedziałek, 14 lipca 2014

Ciabatta


Bardzo lubię piec chleby, bułki. Ostatnio natrafiłam na pyszne i łatwe w wykonaniu ciabatty. Znalazłam je na blogu tapenda. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Nie trzeba poświęcać tym bułkom zbyt wiele uwagi. Ciasto jest klejące, lecz nie używamy do jego wyrabiania dłoni tylko łyżki. Polecam bardzo ten przepis:)

Potrzebujemy na ciasto zrobione dzień przed pieczeniem
( około 10 godzin powinno odstać).
Wychodzi 7 sporych bułeczek

* 350 g wody niegazowanej
* 400 g mąki pszennnej typ 550
* 60 g oliwy z oliwek dobrej jakości
* 6 g soli
* 4 g cukru
* 3 g suszonych drożdży

W podanej ilości wody rozpuszczamy cukier, drożdże oliwę oraz mąkę. Wszystko razem wymieszać, dodać sól. Konsystencja ciasta będzie bardzo klejąca, nie dająca się uformować.. Zostawić na noc w temperaturze pokojowej pod szczelnym przykryciem.
Rano ilość ciasta powinna wzrosnąć dwukrotnie.



Rano wykładamy ciasto na blat oprószony mąką i przewracamy je
 na drugą stronę formując przy tym wałek.
Posypujemy jeszcze raz mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. 
Po tym czasie wałek tniemy na 7 lub 8 kawałków , które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 240 stopni, przez pierwsze kilka minut ze szklanym naczyniem z wodą( skórka będzie wówczas chrupiąca) . Można również nawilżyć piekarnik wodą ze spryskiwacza do kwiatów.

Upieczone ciabatty odłożyć do wystygnięcia. Smacznego!!



Źródło: tapenda.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz