Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego ciasta oszalałam na jego punkcie. Jest w nim mało mąki za to bardzo dużo czekolady. Dla zwolenników słodkich ciast czekoladowych idealne.
Wilgotne, miękkie ciasto długo utrzymujące świeżość do tego przepyszna polewa z czekolady . Jeśli w te chłodne dni macie chandrę, to na prawdę polecam.
Przepis pochodzi z książki "Tak lubię gotować"
Wilgotne, miękkie ciasto długo utrzymujące świeżość do tego przepyszna polewa z czekolady . Jeśli w te chłodne dni macie chandrę, to na prawdę polecam.
Przepis pochodzi z książki "Tak lubię gotować"
Potrzebujemy na ciasto:
* 6 jajek
* szczypta soli
* 250 g czekolady( u mnie deserowa)
* pokrojonej na kawałki
* 130 g masła
*150 g brązowego cukru(można użyć trzcinowego)
* 50 g mąki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek,
W osobne misce ubijamy białak ze szczyptą soli na sztywną pianę
i odkładamy na bok. W garnku roztapiamy czekoladę razem z masłem, lekko masę przestudzić.W osobnej misce mieszamy cukier , żółtka
i mąkę oraz przestudzoną masę z czekolady. Dodajemy pianę z białek
i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm.Pieczemy około 40 minut
w 180 stopniach( do suchego patyczka. Ciasto jednak powinno zostać lekko wilgotne ale nie surowe.
W osobne misce ubijamy białak ze szczyptą soli na sztywną pianę
i odkładamy na bok. W garnku roztapiamy czekoladę razem z masłem, lekko masę przestudzić.W osobnej misce mieszamy cukier , żółtka
i mąkę oraz przestudzoną masę z czekolady. Dodajemy pianę z białek
i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm.Pieczemy około 40 minut
w 180 stopniach( do suchego patyczka. Ciasto jednak powinno zostać lekko wilgotne ale nie surowe.
Czas na zrobienie polewy z czekolady. Potrzebne będą nam:
* 80 g czekolady pokrojonej na kawałki
* 50 g wody
* 60 g cukru
* 20 g masła.wszystko razem wrzucić do garneczka i chwilę pogotować do rozpuszczenia cukru i czekolady. Gotową polewą polać ciasto. Smacznego
Małe pytanko - czy cukier i żółtka ubijamy na puszystą masę czy tylko wystarczy wymieszać?
OdpowiedzUsuńWystarczy wymieszać, nie trzeba ubijać żółtek; )
OdpowiedzUsuń