wtorek, 2 września 2014

Chleb z gruszką i orzechami na słodko


Pamiętacie smak chlebka tureckiego? Mnie się właśnie tak kojarzy ten chlebek. Na słodkie śniadanie idealny, z dodatkiem masła. Pożywny, bardzo wilgotny i długo świeży.Pachnie cynamonem i smakuje orzechami. Z podanych składników wychodzi spory chlebek
o długości 30 cm. Szczerze polecam.

Potrzebujemy:

* 750 g gruszek pokrojonych w ćwiartki
* 80 g cukru( lub miodu)
 * 150 g rodzynek( lub innego suszonego owocu)

* 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
* 500 g mąki pszennej( u mnie 500 z młyna z Bardo)
* 1 łyżka kakao
* pół łyżeczki cynamonu
* szczypta soli
* 200 g różnych orzechów posiekanych( u mnie włoskie, laskowe i nerkowce)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę o długości 30 cm wysmarujcie tłuszczczem.
Gruszki należy zetrzeć na tarce, lu bardzo drobno pokroić. Wszystkie sypkie składniki przesiać do miski, dodać gruszki. Wszystko razem wymieszać. Przełożyć do foremki i piec 60 minut( lub do suchego patyczka). Po wyjęciu pozostawić około 15 minut do ostygnięcia w foremce.
Najlepszy następnego dnia.
Chlebek jest bardzo sycący i na prawdę pyszny.

Przepis pochodzi z książki "Tak lubię gotować":)Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz