Sama nie wiem od czego zacząć po tak długiej przerwie w pisaniu bloga. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i to wielkimi krokami. Chodzę jak na głodzie i szukam kolejnych przepisów, które odmienią nasz okres świąteczny i pozwolą przygotować coś dla rodziny
i przyjaciół( nawet w formie prezentu od serca).
i przyjaciół( nawet w formie prezentu od serca).
Dzisiaj postanowiłam w pierwszej kolejności podać przepis na pierniczki. Robię ich co roku mnóstwo, jednak wciąż z tego samego przepisu.
W tym roku postanowiłam zrobić dodatkowo z innego przepisu, który dostałam od mojej znajomej Agnieszki. Może i Wam przypadną do gustu te piernikowe ciasteczka:)Polecam od razu podwoić porcję, ponieważ z podanej ilości wychodzą tylko dwie blaszki.
W tym roku postanowiłam zrobić dodatkowo z innego przepisu, który dostałam od mojej znajomej Agnieszki. Może i Wam przypadną do gustu te piernikowe ciasteczka:)Polecam od razu podwoić porcję, ponieważ z podanej ilości wychodzą tylko dwie blaszki.
Potrzebujemy:
*2 szklanki mąki pszennej
* 0,5 szklanki miodu
* 0,5 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka masła
* 1 jajko całe
* 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Masło, miód, cukier rozpuszczamy, lecz nie gotujemy. Studzimy.Następnie dodajemyjajko, sodę, przyprawę do piernika oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy masę około 10 minut.
Wałkujemy na gubość około 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 7 minut. Kiedy ostygną polecam obtoczyć je w cukrze pudrze, będą pięknie i dekoracyjnie wyglądały.Są to pierniczki szybkie, które nie wymagają leżakowania ciasta.
Polecam serdecznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz