Pierwsza to śledź z cebulką przesmażoną, z koncentratem pomidorowym, cukrem i octem winnym. Pyszne i nieco inne niż te tradycyjne.
Potrzebujemy:
* 500 g śledzi matjas( wymoczonego w wodzie 1-2 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli)
* 300 g cebuli( około 4 sztuki)
* 4 łyżki octu winnego
* liść laurowy
* ziele angielskie
* gorczyca
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/4 szklanki oleju
Matiasy należy pokroić w kawałki około 2 cm. Cebulę należy zeszklić na oleju, dodając kolejno ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Chwilę należy podsmażyć na patelni i przestudzić. Układać kolejno matiasy na przemian z podsmażoną cebulką. Będzie słodko- kwaśno i pysznie. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz