sobota, 20 grudnia 2014

Śledzie słodko-kwaśne


W tym roku oprócz ciast, ciasteczek, pierników, serników i innych wypieków, znalazło się miejsce na potrawy wytrawne a mianowicie śledzie. Dosyć mam śledzi tradycyjnych, z octem, w oleju szukam czegoś nowego. Powstały dwie wersje.
Pierwsza to śledź z cebulką przesmażoną, z koncentratem pomidorowym, cukrem i octem winnym. Pyszne i nieco inne niż te tradycyjne. 

Potrzebujemy:

* 500 g śledzi matjas( wymoczonego w wodzie 1-2 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli)
* 300 g cebuli( około 4 sztuki)
* 4 łyżki octu winnego
* liść laurowy
* ziele angielskie
* gorczyca
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/4 szklanki oleju

Matiasy należy pokroić w kawałki około 2 cm. Cebulę należy zeszklić na oleju, dodając kolejno ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Chwilę należy podsmażyć na patelni i przestudzić. Układać kolejno matiasy na przemian z podsmażoną cebulką. Będzie słodko- kwaśno i pysznie. Smacznego


Przepis zapożyczony z forum internetowego, ( propozycja Magdy Gessler)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz