niedziela, 21 grudnia 2014

Sernik piernikowy


Brak czasu ostatni mocno dał się we znaki. Tyle do napisania, do nadrobienia, ale wszystko po kolei.
Dzisiaj w związku , ze zbliżającymi się świętami chciałam Wam przedstawić sernik piernikowy. Zarówno w spodzie znajdziecie przyprawę do piernika, jak i w samym serniku. Pyszny, niezbyt słodki i taki niestety nie niskokaloryczny:).
Ale kiedy go zrobić ,jak nie teraz?Zabieramy się do pracy

Potrzebujemy:

Spód:

* 200 g pierników( zmiksowanych w blenderze)
* 1 duża łyżka powideł śliwkowych
* 80g masła

Wszystko zmiksować w blenderze na jednolitą masę i wyłożyć nią tortownicę o średnicy 25 cm. schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

* 1 kg sera( u mnie z wiaderka)
* 7 jaj( żółtka i białka osobno)
* 1 duży budyń
* 2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 300 ml kremówki
* łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 3/4 szklanki cukru

Żółtka utrzeć z cukrem( stopniowo dodawać, nie cały od razu)
do białości. Dodawać partiami ser i nadal ucierać, dodać ekstrakt waniliowy. Kolejno dać 300 ml kremówki( nie ubitej), budyń,  oraz przyprawę do piernika. 
W osobnym naczyniu ubić ze szczyptą soli białka i delikatnie domieszać je do masy serowej.
Wylać na spód z piernika. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 70 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie w miarę suchy.
Wystudzić sernik w uchylonym piekarniku, następnie polać przygotowaną polewą z czekolady i śmietany. Przyozdobić.


Polewa piernikowa:

* 100 g czekolady deserowej,
* 100 g śmietany 36 procent
* pół łyżeczki przyprawy do piernika
* 1 łyżka masła

Śmietankę , oraz przyprawę do piernika wraz z masłem podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polewać ciasto lekko przestudzonym ganachem.

Sernik jest puszysty, mocno piernikowy, i wilgotny. Polecam i życzę smacznego.

Źródło: przepis własny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz