sobota, 8 września 2012

Makaron domowej produkcji.


Skoro przepis na putanescę na blogu, trzeba iść za ciosem..Polecam każdemu makaron własnej roboty. Reklamować i opisywać zalet takiego makaronu nie będę, każdy przecież wie jakie są:)

Zatem do zrobienia takiego makaronu potrzeba:
* 200 gram  mąki pszennej( może być wrocławska)
* 200 gram mąki semoliny( do kupienia w dobrych sklepach)
* 4 jajka całe
* 1-2 łyżki oliwy z oliwek
*odrobina wody jeśli ciasto jest zbyt suche
Bierzemy się do pracy: i tu trzeba trochę poćwiczyć bicepsy:)
Wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagniatać, przy czym szybko ma znaczenie kluczowe. Jeśli za długo będziemy dopieszczać ciasto, będzie po prostu zbyt twarde, a tego nie chcemy.
Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem miksera kuchennego, polecam zrobić to maszynowo- chyba że dbacie o  Waszą formę;)
Ciasto nie może się kruszyć, powinno być w miarę gładkie
i sprężyste.
Teraz mamy chwilę dla siebie gdy ciasto będzie odpoczywać w lodówce zawinięte szczelnie w woreczek.
Po około 30 minutach wyciągamy nasz "przyszły" makaron na blat i rozwałkowujemy na grubość ok 3 milimetrów. Kroimy nożem w kształty odpowiednie dla siebie, wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę na około 2- no może 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i gotowe. Pyszny smaczny domowy makaron..Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz