niedziela, 21 października 2012

Chlebek fiński na drożdzach

 
 
Poranek sobotni, piękny słoneczny. Pomyślałam, że upiekę chleb...Upiekłam ich wiele, wciąż szukam idealnego tego jedynego...
Chleby drożdżowe mają to do siebie, że są szybkie w wykonaniu, jednak nigdy nie dadzą smaku chleba na zakwasie..
Jednak jeśli ktoś nie ma doświadczenia z pieczeniem chleba,
ten uda mu się na pewno
i co najważniejsze nie wymaga wiele pracy.
 
Potrzebujemy:
 
* 50 gram świeżych drożdży
* 2 1/2 szklanki mąki pszennej( użyłam typ 750)
* 2 1/2 szklanki mąki żytniej( użyłam typ 720)
* 0.5 litra kwaśnego mleka lub jogurtu( użyłam kwaśnego prawdziwego wiejskiego mleka:))
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki miodu
*opcjonalnie 1 łyżeczka octu( daje smak chleba na zakwasie)
 
Jogurt powinien być ciepły, nie gorący. Drożdże rozetrzeć
z jogurtem, miodem. Dodać sól. Połączyć z mąką żytnią.
Wyrabiamy na jednolite ciasto-będzie się kleiło do rąk!Dodajemy mąkę pszenną, ocet i wyrabiamy ponownie.
Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy pod przykryciem na 20-30 minut.
Kiedy chlebek wyrośnie rozpłaszczamy go na blacie, formujemy
w bochenek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
 
 
 
 
Około 20 minut przed upływem czasu, ustawiamy piekarnik na 200 stopni. Blachę podsypcie mąką,chlebek nakłujcie kilka razy widelcem, pieczcie na drugim poziomie od dołu około 25-30 minut.
 
 
 
Aby sprawdzić czy jest upieczony wkładamy drewniany patyczek , lub stukamy w chleb od dołu( musi wydawać głuchy dźwięk).
 
Osobiście piekę chleby na kamieniu do pieczenia( 230 stopni czas około 20-25 minut, przy czym po upływie 10 minut zmniejszam temperaturę do 200 stopni).Na zdjęciu poniżej chleb w piekarniku po 10 minutach pieczenia.
 
 
 
 
Chleb w smaku bardzo treściwy, waga bochenka po upieczeniu około 1 kilograma.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz