niedziela, 21 października 2012

Cukierki typu krówka z migdałami i sezamem



Jeżeli lubicie cukierki , które smakują jak toffi, mam dla Was przepis na krówki z sezamem i migdałami. Wykonanie banalne, smak niesamowity. Szczerze to trudno się oprzeć aby nie zjeść ich na ciepło- ostrzegam można sobie poparzyć język i palce- sprawdziłam:)Krówki smakowały każdemu , który je próbował:)
Potrzebujemy:
* 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
(cała puszka to 530 g, czyli 265 g) 
* pół szklanki cukru( szklanka u mnie 250 ml)
* 4 łyżki miodu
* 1/4  kostki masła( kostka miała 250g)
* 4 łyżki sezamu
* 120 g migdałów obranych ze skórki i pokrojonych na drobne kawałki
Wszystkie składniki oprócz sezamu i orzechów wrzuć do garnuszka
z grubym dnem i na malutkim!!!! ogniu gotuj mieszając.
Mieszanie ma tu znaczenie kluczowe, ponieważ kiedy tylko odejdziemy na chwilkę od garneczka masa się przypali- wiem bo sprawdziłam:(

W międzyczasie migdały i sezam lekko podprażyłam na suchej patelni.
Teraz wracamy do naszej masy, będzie gęstniała powoli , będzie również zmieniała kolor na karmelowy. W zależności od tego jak bardzo kruchą krówkę chcemy uzyskać tym dłużej musimy gotować
( aż do uzyskania ciemnego karmelowego koloru).W oryginalnym przepisie czas gotowania to jakieś 30 minut. Najlepszym sposobem jest wylać odrobinę masy na talerzyk i sprawdzić czy ładnie zastyga.
Kiedy masa będzie już gotowa dodajemy nasze uprażone orzechy
i sezam.
Masę wylewamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem.
Kiedy ostygnie wyłóżcie krówkę na deskę lub blat i tnijcie na kawałki.



Cukierki są pyszne, baaardzo słodkie i niestety uzależniające.
To co dajecie do środka krówki zależy od Was. Mogą to być wiórki kokosowe, mak, sezam, słonecznik...Co tylko chcecie:)
Przechowujemy zawinięte w papier typu pergamin:)lub w celofanie.
U nas niestety jest to niemożliwe ponieważ są zjadane od ręki:) 


Są idealne na prezent dla kogoś bliskiego:)
Przepis pochodzi z internetu z Wż, zmieniłam w nim odrobinę proporcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz