środa, 24 października 2012

Dżem dyniowo-jabłkowy


Pewnie staję się nudna, jeśli chodzi o dynię.. Jednak zapasy w moim mniemaniu trzyletnie( conajmniej), zmuszają mnie do szukania nowych inspiracji. Tym razem podpatrzone w kolorowej prasie...Nie wiem czy wszystko zapamiętałam i w dobrych proporcjach, jednak dżem moim zdaniem wyszedł baaardzo smaczny:)
 


 
Do wykonania potrzebujemy:
 
* 500 g obranej dyni, startej na drobnych oczkach na tarce
* 500 g obranych jabłek i również startych na tarce
* sok z 1 cytryny
* 1 żelfix dowolnej firmy:) plus ok 350 gram cukru, tyle podaje producent.
 
Dynię, jabłka sok z cytryny i żelfix wrzucamy do garnka i mieszamy aż do zagotowania. Kiedy zacznie się gotować, a jabłka i dynia zmiękną( trwa to około 4-5 minut), dodajemy żelfix i ponownie zagotowujemy. Od tego momentu gotujemy jeszcze około 3 minuty, zestawiamy z ognia i mieszamy do zaniku piany.
Przekładamy do słoiczków , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na około 1 godzinę.
 
 
Gotowe! Robiłam go pierwszy raz , jest na prawdę smaczny.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz