poniedziałek, 15 października 2012

Pieczeń z mięsa wieprzowego z kapustą

Rodzinka głodna, maluchy przebąkują coś o pulpetach...Sama nazwa kojarzy mi się z czymś mało apetycznym, choć pulpety same w sobie lubię. Jednak kiedy mało czasu na zrobienie tak zwanych kulek, proponuję pieczeń szybką i prostą do wykonania.
 
 




 Oprócz krojenia lub jak kto woli miksowania w blenderze- dla leniwych:)oraz wymieszania, praktycznie obiad zrobi się sam.
Z ostatniego obiadu "golonkowego" zostało mi niewiele gotowanej kapusty kwaśnej, którą również dodałam do pieczeni:)

 
Potrzebujemy:)
 
* 500 gram mięsa mielonego wieprzowego( u mnie z łopatki)
* ugotowana kwaśna kapusta - około 150 gram( można pominąć)
* 2 całe jajka
* 250 gram startego żółtego sera
* 1 czerwona papryka świeża
* 3 ząbki czosnku
* 2 małe cebule lub 1 średnia( u mnie malutkie znaczyło dwie sztuki wielkości orzecha włoskiego:))
* posiekany koperek-3-4 gałązki
* pół łyżeczki suszonego majeranku
* małe pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki papryki czerwonej
* odrobina pieprzu.
 

 Metoda dla "maszynistów": wszystkie składniki twarde czyli paprykę, cebulę i czosnek siekamy blenderem( czy też innym pogromcą twardych warzyw)  na drobne kawałki.
Jeśli nie posiadamy żadnego robota, robimy to ręcznie.

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy
do połączenia składników.
 
 
 
 
Jeżeli należycie do osób  lubiących smak surowego mięsa, możecie go spróbować i ewentualnie doprawić.
Pora włączyć piekarnik, ponieważ pieczeń musi się piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Gotową masę mięsną przekładamy do małej keksówki wyłożonej folią aluminiową.

 
 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy.
 
Po upłynięciu czasu wyciągamy pieczeń i odstawiamy na jakieś
10 minut, aby odparowała. Wyciągamy z foremki, kroimy i gotowe.
Podajemy z ziemniaczkami i dowolnym warzywem
( u mnie na stole zagościł brokuł:))
 Szybkie i smaczne!
 

2 komentarze:

  1. Pychota :) i faktycznie bardzo szybkie jeśli nie liczyć tej godzinki w piekarniku...już się nie mogłam doczekać efektu moich poczynań jako że moje umiejętności kulinarne zdecydowanie odbiegają od ZWARIOWANEJ KUCHNI ;p Poproszę o więcej przepisów- "lekkich, łatwych i przyjemnych" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezmiernie się cieszę, kolejna osoba i kolejny sukces. Polecam sie na przyszłość:)i dziękuję za skorzystanie z przepisów:)

    OdpowiedzUsuń