Kolejna praca cukiernicza:) Kolejne doświadczenie. Uwielbiam tworzyć, zmieniać koncepcję w ostatniej chwili!:)
Tym razem torcik na chrzciny, dla dziewczynki o imieniu Jagódka. Torcik jeśli chodzi o nadzienie to nic innego jak to, które użyłam
w torcie "lekarskim", czyli malinowe.
w torcie "lekarskim", czyli malinowe.
Składniki na
biszkopt
Wymiary blaszki 25x40
* 8
jajek
* 400g
cukru
* 300g mąki
pszennej
* 3 łyżki mąki
ziemniacznej
*1-2 łyżeczki proszku
do pieczenia( niekoniecznie)
Całe jajka z cukrem ubijamy mikserem 10 minut.Kiedy masa będzie pulchna dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 35 minut.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 35 minut.
Ten biszkopt nigdy nie opada, za każdym razem można go przeciąć spokojnie na trzy blaty.
Masa malinowa:
* 500 gram mrożonych malin
* 1 litr kremówki
* 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie( nie wrzącej)
*2 łyżki cukru pudru
Maliny miksujemy blenderem, odsączamy na sitku z nadmiaru płynu.
Sok zostawiamy, lekko rozcieńczamy wodą i zostawiamy do nasączenia blatów tortu.Jeśli zabraknie ,polecam dodać swój sok malinowy z domowej spiżarni:).
Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy.Dodajemy zmiksowane maliny.Mieszamy.
Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Połowę masy malinowej nakładamy na tort, przykrywamy blatem wykładamy drugą połowę i ponownie przykrywamy blatem.
Całość- zawsze jak to w przypadku tortów z masa cukrową- pokrywamy masłem zmiksowanym z cukrem pudrem w proporcjach 1:1( ile cukru tyle masła).
Całość- zawsze jak to w przypadku tortów z masa cukrową- pokrywamy masłem zmiksowanym z cukrem pudrem w proporcjach 1:1( ile cukru tyle masła).
Torcik Jagódki miał być biały z dodatkami w kolorze jagodowym:)Na wierzchu umieściłam buciki z małymi fioletowymi kwiatuszkami,
kosteczki które tworzyły imię,
a także smoczek:)
Resztę tortu zwieńczyły ozdoby zgodne z tematyką dziecięcą:)
Pracy przy takich wypiekach sporo, jednak satysfakcja jest na prawdę ogromna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz