poniedziałek, 29 października 2012

Torcik "Jagódkowy":)

Kolejna praca cukiernicza:) Kolejne doświadczenie. Uwielbiam tworzyć, zmieniać koncepcję w ostatniej chwili!:)
 
Tym razem torcik na chrzciny, dla dziewczynki o imieniu Jagódka. Torcik jeśli chodzi o nadzienie to nic innego jak to, które użyłam
w torcie "lekarskim", czyli malinowe.
 
 

Składniki na biszkopt


Wymiary blaszki 25x40

 * 8 jajek

* 400g cukru

* 300g mąki pszennej

* 3 łyżki mąki ziemniacznej

*1-2 łyżeczki proszku do pieczenia( niekoniecznie)
 
Całe jajka z cukrem ubijamy mikserem 10 minut.Kiedy masa będzie pulchna dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 35 minut.
Ten biszkopt nigdy nie opada, za każdym razem można go przeciąć spokojnie na trzy blaty.
 
Masa malinowa:
 
* 500 gram mrożonych malin
 
* 1 litr kremówki
 
* 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie( nie wrzącej)
 
*2 łyżki cukru pudru
 
Maliny miksujemy blenderem, odsączamy na sitku z nadmiaru płynu.
Sok zostawiamy, lekko rozcieńczamy wodą i zostawiamy do nasączenia blatów tortu.Jeśli zabraknie ,polecam dodać swój sok malinowy z domowej spiżarni:).
 
Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy.Dodajemy zmiksowane maliny.Mieszamy.
Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Połowę masy malinowej nakładamy na tort, przykrywamy blatem wykładamy drugą połowę i ponownie przykrywamy blatem.
Całość- zawsze jak to w przypadku tortów z masa cukrową- pokrywamy masłem zmiksowanym z cukrem pudrem w proporcjach 1:1( ile cukru tyle masła).
Torcik Jagódki miał być biały z dodatkami w kolorze jagodowym:)Na wierzchu umieściłam buciki z małymi fioletowymi kwiatuszkami,
 
 
 

kosteczki które tworzyły imię,
 
 
 
 
a także smoczek:)
 
 
 
Resztę tortu zwieńczyły ozdoby zgodne z tematyką dziecięcą:)
 
 
Pracy przy takich wypiekach sporo, jednak satysfakcja jest na prawdę ogromna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz