środa, 23 stycznia 2013

Batoniki muesli zdrowa przekąska



Kiedy za oknem jest tak zimowo, często brakuje nam energi
do działania, bynajmniej u mnie tak bywa. Od czasu kiedy posiadam thermomixa korzystam z niego bez przerwy. Stąd też przepis na pożywne batoniki muesli, których skład jest nam znany od początku do końca. Wykonuje się je ekspresowo, i oczekuje również niezbyt długo.Przepis pochodzi z Przepisowni. Polecam bardzo.




Potrzebujemy:
 
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
* 250 g płatków owsianych
* 100 g żurawiny suszonej( lub innych suszonych owoców)
* 75 g wiórków kokosowych
* 125 g ziaren( słonecznik, dynia itp)
* 125 g orzeszków niesolonych( ja dałam nerkowce, można arachidowe, lub inne).
 
 
Wykonanie:
 
Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Mleko skondensowane podgrzewamy w garnku, gdy będzie ciepłe dorzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia( u mnie 20x30 cm ). Wyrównujemy masę delikatnie i pieczemy około godziny. Jeśli batoniki mają być bardziej chrupiące pieczemy je około godziny. Jeśli chcecie by były bardziej miękkie, pieczemy je wówczas około 45 minut.Odstawiamy do ostygnięcia na około 20 minut, i kroimy na kwadraty, lub prostokąty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz