niedziela, 17 marca 2013

Banoffee pie






Mało czasu na zrobienie ciasta? To nie problem. Ciasto robi się szybko, całość zajmuje dosłownie godzinkę, łącznie z przygotowaniem karmelu. Jeśli czas Was nagli, możecie zamiast spodu z ciasta kruchego po prostu zmiksować herbatniki z masłem , wyłożyć nimi tortownicę i spód gotowy. 
Ciasto ciekawe w smaku, lekko kwaskowe banany , słodki karmel
i kruche ciasto, to jest to!
Bomba kaloryczna- niestety ale warto spróbować.Przepis pochodzi 
z czasopisma "Dekoracja ciast".

Potrzebujemy na ciasto :

* 250 g mąki pszennej
* 125 g masła  pokrojonego na kawałki
* 50 g cukru pudru.

* dodatkowo 3 banany pokrojone w plasterki i zanurzone w soku
z cytryny
* 500 ml śmietany kremówki
* 2 łyżki cukru pudru

Ciasto szybko zagniatamy lub miksujemy w blenderze. Jeśli będzie zbyt sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany.Wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm i wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.Pieczemy około 25-30 minut.

Karmel:

* 125 g  cukru
* 250 ml śmietany 30%

Wykonanie:

Cukier karmelizujemy na patelni( czekamy aż się rozpuści), dolewamy śmietanę i gotujemy ciągle mieszając,
 aż masa zgęstnieje.
Trwa to około 15-20 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.

 Kiedy spód będzie upieczony wykładamy na niego pokrojone w kawałki banany, polewamy karmelem i wkładamy do lodówki  do schłodzenia. Dekorujemy ciasto ubitą śmietaną i czekoladą.
 W zasadzie dekoracja jest dowolna, możecie użyć cynamonu, orzechów, bananów:)Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz