Mało czasu na zrobienie ciasta? To nie problem. Ciasto robi się szybko, całość zajmuje dosłownie godzinkę, łącznie z przygotowaniem karmelu. Jeśli czas Was nagli, możecie zamiast spodu z ciasta kruchego po prostu zmiksować herbatniki z masłem , wyłożyć nimi tortownicę i spód gotowy.
Ciasto ciekawe w smaku, lekko kwaskowe banany , słodki karmel
i kruche ciasto, to jest to!
Bomba kaloryczna- niestety ale warto spróbować.Przepis pochodzi
i kruche ciasto, to jest to!
Bomba kaloryczna- niestety ale warto spróbować.Przepis pochodzi
z czasopisma "Dekoracja ciast".
Potrzebujemy na ciasto :
* 250 g mąki pszennej
* 125 g masła pokrojonego na kawałki
* 50 g cukru pudru.
* dodatkowo 3 banany pokrojone w plasterki i zanurzone w soku
z cytryny
z cytryny
* 500 ml śmietany kremówki
* 2 łyżki cukru pudru
Ciasto szybko zagniatamy lub miksujemy w blenderze. Jeśli będzie zbyt sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany.Wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm i wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.Pieczemy około 25-30 minut.
Karmel:
* 125 g cukru
* 250 ml śmietany 30%
Wykonanie:
Cukier karmelizujemy na patelni( czekamy aż się rozpuści), dolewamy śmietanę i gotujemy ciągle mieszając,
aż masa zgęstnieje.
Trwa to około 15-20 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
aż masa zgęstnieje.
Trwa to około 15-20 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy spód będzie upieczony wykładamy na niego pokrojone w kawałki banany, polewamy karmelem i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Dekorujemy ciasto ubitą śmietaną i czekoladą.
W zasadzie dekoracja jest dowolna, możecie użyć cynamonu, orzechów, bananów:)Smacznego!
W zasadzie dekoracja jest dowolna, możecie użyć cynamonu, orzechów, bananów:)Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz