Bardzo chciałam dodać zdjęcia do tego posta, ale niestety ostatnio czas tak goni, że mi się nie udało. Jednak zachęcam do wykonania własnego zakwasu na żurek, smak jest niezastąpiony, zupełnie inny niż sklepowy. Jedyny nasz minus to czas, który wymagany jest aby żur się udał..
Potrzebujemy:
*Garnek kamienny( bezcenny przy robieniu zakwasu)
* 3 szklanki przegotowanej letniej wody
* mąkę żytnią- około 1/2 lub 3/4 szklanki
* 2 ząbki czosnku
* liść laurowy
*kawałeczek razowego chleba( przyspiesza proces fermentacji), choć niekoniecznie
Wszystkie składniki mieszamy w kamiennym garneczku, konsystencja powinna być jak ciasto naleśnikowe lub rzadsza. Odstawiamy pod przykryciem na około 3-4 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas jest już gotowy.Aby ugotować z zakwasu żurek potrzebujemy wlać cały zakwas do garnka, dolać 3 razy tyle wody ile zakwasu
( wszystko zależy od tego jak kwaśny żurek lubicie), dodać ziele angielskie i vegetę lub sól. Oprócz tego dodajemy podsmażony boczek, kawałek wędzonej kości i oczywiście cebulę pokrojoną i podsmażoną. Ale cały przepis na żurek to już inna bajka, którą zostanie napisana w innym poście.:)
WAŻNE!!! Nie wolno zamykać zakwasu na żurek , taki kwas powinien oddychać swobodnie, być lekko przykryty( np pergaminem lub folią aluminiową:)
( wszystko zależy od tego jak kwaśny żurek lubicie), dodać ziele angielskie i vegetę lub sól. Oprócz tego dodajemy podsmażony boczek, kawałek wędzonej kości i oczywiście cebulę pokrojoną i podsmażoną. Ale cały przepis na żurek to już inna bajka, którą zostanie napisana w innym poście.:)
WAŻNE!!! Nie wolno zamykać zakwasu na żurek , taki kwas powinien oddychać swobodnie, być lekko przykryty( np pergaminem lub folią aluminiową:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz