Zima za oknem nie daje za wygraną, kilka dni temu termometr nieubłagalnie pokazuje szesnaście kresek na minusie, przecież mamy marzec:( Aby umilić sobie czas i dać sobie odrobinę lata
i wiosny w domu, zrobiłam lody truskawkowe.
Zamrażarka pęka w szwach , mrożonych owoców u nas pod dostatkiem, a do czerwca już niedaleko...pierwsze truskawki już wkrótce,
zatem czas zużywać zapasy.
i wiosny w domu, zrobiłam lody truskawkowe.
Zamrażarka pęka w szwach , mrożonych owoców u nas pod dostatkiem, a do czerwca już niedaleko...pierwsze truskawki już wkrótce,
zatem czas zużywać zapasy.
Lody bardzo proste i ekspresowe w wykonaniu, dodatkowo trzeba poczekać na zmrożenie ich w zamrażarce około 3 godzin:)
Potrzebujemy:
* 400-500 gram mrożonych truskawek
* 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego(ok 400g)
* sok z cytryny ( 1 łyżka)
Do wykonania lodów nie potrzebujemy specjalnej maszyny, jedyne w co musimy się zaopatrzyć to blender, najlepszy będzie taki do miksowania koktajli.
Wykonanie:
Truskawki wrzucamy do malaksera, miksujemy na miazgę. Dodajemy skondensowane schłodzone mleko i miksujemy ponownie kilkanaście sekund. Gotowe. Przekładamy masę do pudełeczka i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny:) Polecam bardzo, moim zdaniem są lepsze niż te ze sklepu.
Jeśli nie posiadacie mleka skondensowanego, można również wykonać wersję z jogurtem, wówczas lody będą bardziej jak sorbet:)Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz